Soupeření handicapovaných sportovců na paralympiádě v ruském Soči uvidí také fanoušci na Novém Zélandu. Mezinárodní paralympijský výbor totiž udělil „hostitelská“ vysílací práva společnosti Attitude Pictures Ltd (APL), nezávislé produkční společnosti, která se specializuje na vysílání o lidech s handicapem.

APL nabídne fanouškům i díky podpoře tří silných partnerů (NZ On Air, ACC, TVNZ) na Novém Zélandu 44 hodin bezplatného vysílání a nejzajímavější momenty ze Soči v termínu konání her 7.–16. března, stejně jako dokumenty o zúčastněných sportovcích, a to prostřednictvím své nové webové platformy AttitudeLive.com.

Kromě toho, že APL nabídne dosud nejkomplexnější pokrytí zimní paralympiády na Novém Zélandu, má možnost pokrývat mediálně také atletické, střelecké a plavecké světové šampionáty v následujících dvou letech.

„Dohodou s Attitude Pictures jsme velmi potěšeni, znamená to mnohem větší pokrytí paralympismu v zemi než kdy předtím. Společnost má skvělou pověst a celosvětovou reputaci ve vytváření a poskytování vysoce kvalitního obsahu, pokud jde o para-sport a lidi s handicapem. Jsem si jist, že díky tomuto partnerství se bude kredit para-sportu navyšovat,“ uvedl prezident IPC sir Philip Craven.

„Jeden z nejhezčích momentů ve Vancouveru 2010 bylo, když novozélandský sjezdař Adam Hall vyhrál zlato ve slalomu. Je skvělé vědět, že kdyby nějaký sportovec z Nového Zélandu dosáhl na podobný úspěch v Soči, mělo by možnost vidět to více lidí naživo nebo prostřednictvím souhrnu nejzajímavějších momentů,“ doplnil Craven.

„Naše země vybojovala na paralympiádě v Londýně před dvěma lety sedmnáct medailí, což neuvěřitelně zvedlo zájem o paralympijský sport. Teď se blíží Soči a my se těšíme, že budeme moci s ostatními sdílet úspěchy našich tří sportovců, Adama Halla, Carla Murphyho a Coreyho Peterse,“ vyjmenovala skromnou výpravu šéfka Novozélandského paralympijského výboru Fiona Allanová.

Zakladatelka a výkonná ředitelka APL Robyn Scott-Vincentová věří, že dohoda znamená významnou spolupráci, kde se APL jako majitel práv na mediální pokrytí bude podílet i na sdílení obsahu jinými médii s cílem zajistit co nejširší možné pokrytí.

„Věříme, že potřebujeme zapojit publikum a zviditelnit sportovce, což pomůže změnit postoj k Novozélanďanům, kteří žijí s handicapem – je to asi jeden z každých pěti lidí. Tihle sportovci jsou vzory, nesčetné úspěchy Adama Halla, Sophie Pascoeové nebo Camerona Leslieho ukazují, co všechno je možné. Jsme dychtiví ukázat mladým lidem, že sport je cesta, ať už jako rehabilitace, rekreace nebo profesionální sportování.“

Tereza Jelínková