Mnohonásobný paralympijský a světový šampion Španěl Jon Santacana se konečně vrátil na zasněžené svahy. Po vleklém zranění se jeho fanoušci dočkali comebacku alpského lyžaře na právě probíhajícím finále světového poháru v italském Tarvisiu, poslední velké akci před začátkem paralympijských her v Soči.

Třiatřicetiletý Santacana byl mimo lyžařské dění od září loňského roku, kdy si na závodech světového poháru v Austrálii poranil achillovku, teď se společně s trasérem Miguelem Galindou účastní společně s dalšími skoro padesáti lyžaři závodů ve sjezdu a superkombinaci.

V Itálii startují nejlepší lyžaři a lyžařky letošní sezony, včetně Slováka Jakuba Kraka, Itala Alessandra Daldosse nebo Markuse Salchera, který byl nedávno vyhlášen Sportovcem měsíce za leden 2014. Mezi ženami nechybí Ruska Aleksandra Francevová, Danelle Umsteadová nebo Inga Medveděvová. Síly naopak šetří suverénka letošní sezony Francouzka Marie Bochetová, která už má v SP jisté tituly ze superkombinace a sjezdu.

Smutek z odchodu Matthewa Robinsona

Poslední dny před startem paralympiády v Soči ale poznamenala smutná událost, o které informoval Mezinárodní paralympijský výbor. Australský snowboardista Matthew Robinson bohužel podlehl svým zraněním způsobeným v polovině února ve finále světového poháru ve španělské La Molině.

Osmadvacetiletý Robinson utrpěl v La Molině vážná poranění krku a páteře, v nemocnici pak podstoupil sérii operací a ve stabilizovaném stavu byl transportován do Melbourne. Bohužel při plánovaném mezipřistání v Kuvajtu utrpěl srdeční zástavu a ani přes okamžitou pomoc zdravotníků se ho nepodařilo zachránit.

„Celé paralympijské hnutí je nesmírně zarmouceno touhle tragédií. Naše myšlenky a podpora patří celé Matthewově rodině, snoubence a všem jeho přátelům. Matthew byl skvělý a extrémně populární sportovec. Mezinárodní paralympijský výbor a paralympijské hnutí setrvávají v hlubokém smutku z jeho odchodu, všem nám bude nesmírně chybět,“ uvedl prezident IPC sir Philip Craven.

Tereza Jelínková