Do startu paralympiády v Soči zbývá zhruba měsíc, už teď jsou ale známá jména některých horkých favoritů na zlaté medaile v různých disciplínách. Mezi alpskými lyžaři září v letošní sezoně zejména dvě jména – Anna Schaffelhuberová a Marie Bochetová. Německá lyžařka tak patří před paralympiádou k nejsledovanějším sportovcům.

Schaffelhuberová dosáhla o víkendu na 11. vítězství v letošním světovém poháru z 12 závodů, a nadělila si tak krásný dárek k 21. narozeninám, které oslavila předchozí neděli. V kategorii sedících žen tak jednoznačně dominuje, potvrdila to vítězstvím v superkombinaci na SP ve francouzském Tignes.

Německá sjezdařka byla nejrychlejší v super-G i slalomu a bez problémů tak navázala na vítězství v předchozím průběhu sezony. Druhá za ní skončila v superkombinaci Američanka Laurie Stephensová a třetí Britka Anny Turneyová.

Navzdory tomu, že kvůli vleklému zranění přišla o většinu sezony, prokazuje vynikající formu Slovenka Henrieta Farkašová, která mezi zrakově postiženými ženami vybojovala v Tignes dvě vítězství ze dvou startů. Sedmadvacetiletá lyžařka, kterou vede Natália Šubrtová, navázala v superkombinaci na předchozí vítězství v obřím slalomu, a odsunula na druhé místo Rusku Alexandru Frantsevovou s trasérem Pavlem Zabotinem. Třetí skončila americká manželská dvojice Danelle a Rob Umsteadovi.

Úspěch slovenských barev podtrhnul vítězstvím ve stejné kategorii Miroslav Haraus s trasérem Marošem Hudíkem. Po super-G byli Slováci třetí, ale zajeli parádní slalom, což jim zajistilo celkové vítězství před Valerijem Redkozubovem (trasér Jevgenij Gerojev) a italskou dvojicí Alessandro Daldoss, Luca Negrini.

Diskvalifikace lídra celkového žebříčku SP v kategorii stojících mužů Alexeje Bugajeva otevřela cestu k vítězství pro Švýcara Thomase Pfyla. Francouz Romain Riboud skončil druhý před svým kolegou a bronzovým medailistou z MS Cedricem Amafroi-Broisatem.

 

Nezastavitelná Bochetová

Marie Bochetová znovu v Tignes potěšila domácí fanoušky, když ovládla superkombinaci stojících žen a potvrdila, že na paralympiádě v Soči bude tou největší favoritkou na zisk zlaté medaile. Bochetová tak zase rozesmutnila německou sjezdařku Andreu Rothfussovou, která opět skončila až druhá, před Američankou Allison Jonesovou.

Rakušan Roman Rabl má velkou šanci vyhrát letošní světový pohár mezi sedícími muži poté, co vyhrál superkombinaci a navýšil své vedení na čele žebříčku na více než 100 bodů. Němec Thomas Nolte skončil v závodě druhý, Francouz Frédéric François třetí.

Předposlední závody tohoto ročníku světového poháru se konají ode dneška do čtvrtka ve švýcarském středisku St. Moritz, finále SP se uskuteční v italském Tarvisiu v termínu 24.–27. února a bude generálkou na paralympiádu v Soči.

Tereza Jelínková