Mezinárodní paralympijský výbor (IPC) spustil před několika týdny na svých stránkách seriál, ve kterém postupně představuje všechny sledge hokejové týmy, jež se zúčastní paralympiády v Soči. Tento týden přišla řada na české mužstvo a jeho ambice, o kterých se můžete něco dozvědět v článku. Nezapomeňte na webu IPC sledovat info i o dalších týmech.

Všech pět dílů seriálu se postupně objeví na adrese:

http://www.paralympic.org/ice-sledge-hockey/8-for-8/czech-republic

Česká republika se ve sledge hokeji chystá na svoji druhou účast na paralympiádě. Ve Vancouveru 2010 se Češi mezi nejlepší čtyři týmy nedostali a poté, co porazili Koreu, skončili z celkových osmi týmů na pátém místě.

Na posledním mistrovství světa 2013 v Goyangu v Jižní Koreji, kde se Češi poměřili se světovou elitou, skončil tým čtvrtý poté, co v souboji o bronz podlehl Rusku 0:3.

Vůdčí postavou celého týmu je gólman Michal Vápenka, který za poslední čtyři roky nesčetněkrát ukázal obrovský talent a vyšvihnul se mezi nejlepší brankáře světa. Na MS dokonce vychytal čisté konto a celkově měl 83% úspěšnost zásahů.

Paralympijskou premiéru zažije v Soči trenér Jiří Bříza. Sedmatřicetiletý kouč funguje jako hlavní lodivod mužstva od loňského roku, kdy tým převzal před mistrovstvím světa. Předtím působil jako asistent hlavního trenéra Tomáše Zelenky.

Zatím poslední mezinárodní turnaj, kterého se český celek zúčastnil, bylo klání v Podolsku, kde si Břízovi svěřenci připsali jedno vítězství a dvě porážky. Jedinou výhru dokázali vybojovat v utkání se Švédskem, které porazili 4:2, dvěma góly a asistencí se na vítězství podílel Michal Geier.

S novým koučem, ale velmi zkušeným týmem, který bude v Soči v průměru nejstarší, budou Češi chtít vybojovat cenný kov. V základní skupině A se utkají postupně s Norskem, Švédskem a Kanadou, do paralympijského turnaje vstoupí prvním zápasem 8. března. Skupinu B tvoří Itálie, Jižní Korea, USA a domácí Rusko.

Tereza Jelínková

Foto: Ryan McKenna | For the IPC