Necelý měsíc před startem paralympiády si zhruba čtyřicítka snowboardistů vyzkouší formu ve španělské La Molině, kde se utkají ve finále letošního světového poháru. Akce, která je vyvrcholením SP i generálkou na Soči, se účastní mj. „tři amigos“. Český reprezentant Tomáš Vaverka nechává v klidu bolavé koleno.

Snowboarding zažije v březnu v Soči paralympijskou premiéru. Závody ve katalánské části Pyrenejí jsou poslední akcí před paralympiádou, na které mohou snowboardisté poměřit síly.

Nechybí nejužší světová špička včetně Nizozemky Bibian Mentel-Speeové, která ve svých 41 letech letos dominuje světovému poháru – ve všech pěti závodech, ke kterým nastoupila, vyhrála nad svou největší rivalkou, Američankou Amy Purdyovou.

Právě Purdyové přitom patří průběžné druhé místo v celkovém pořadí SP, má ale jen těsný náskok na další Nizozemku Lisu Bunschotenovou, která v La Molině také nechybí.

Snažení Purdyové podpoří další dvě Američanky, Heidi Jo Duceová a Nicole Roundyová, obě tyto snowboardistky byly nedávno nominovány do amerického výběru pro Soči a doplňují předchozí tři jmenované v Top 5 celkového žebříčku.

V kategorii mužů s postižením dolních končetin se o vedení ve světovém žebříčku dělí dva američtí jezdci, Michael Shea a světový šampion Evan Strong, ale pořadí světového poháru vede Shea, který vyhrál letošní čtyři podniky SP. Také tito dva jsou součástí amerického týmu, který se vydá do Soči, stejně jako další snowboardista Keith Gabel. Tohle trio je přitom známé jako „tři amigos“.

K vidění je v La Molině také Kanaďan John Leslie, který vloni zažil debut ve světovém poháru, ovšem dosahuje na skvělé výsledky. Kvalitní závodníky lze ale najít také v Evropě – třeba „létajícího Fina“ Mattiho Suur-Hamariho nebo Belgičana Denise Collea. Finský snowboardista přitom už přeskočil Collea v celkovém pořadí a stal se v něm nejvýše postaveným Evropanem.

Mezi muži s postižením horních končetin si nebude chtít nechat vzít prvenství ve světovém poháru Američan Marc Dervaes.

Para-snowboarding se na paralympijských hrách objeví poprvé v historii, disciplína snowboardcross je přitom určena sportovcům s postižením dolních končetin. V programu Her má snowboardcross své místo 14. března.

Tereza Jelínková

Foto: La Molina