Finský snowboardista Matti Suur-Hamari předvedl v závěrečném závodě finále světového poháru ve španělské La Molině vynikající jízdy a vyšplhal se až na nejvyšší stupínek. Za ním skončili tři Američané včetně celkového vítěze letošního SP, kterým je Michael Shea. Suur-Hamari, jenž přišel o nohu při nehodě na motocyklu v roce 2009, zaznamenal nejrychlejší časy v obou kolech.

Finskému závodníkovi tyto výsledky dopomohly k vítězství a celkovému třetímu místu v letošním světovém poháru.

Za „létajícím Finem“ se seřadilo po závodě trio Američanů – Evan Strong, Keith Gabriel a Michael Shea, kterým se také přezdívá „tři amigos“. Ačkoli Shea skončil až čtvrtý, stačilo mu to bohatě k pojištění celkového prvenství v SP se ziskem 5800 bodů. V sezoně vyhrál čtyři ze sedmi závodů, druhý za ním skončil s 5000 body Evan Strong.

Tomáš Vaverka nemá úplně v pořádku koleno a soustředí se na Soči.

Žádné překvapení se nekonalo v kategorii žen s postižením dolních končetin, nizozemská favoritka Bibian Mentel-Speeová znovu nenašla přemožitelku a vyhrála před druhou Američankou Heidi Jo Duceovou a další Nizozemkou Lisou Bunschotenovou.

Jednačtyřicetiletá Mentel-Speeová získala v letošním světovém poháru celkem 7000 bodů, když vyhrála každý jednotlivý závod. Duceová skončila celkově druhá s 4000 body, třetí Bunschotenová na ni ztratila 50 bodů. Američanka Amy Purdyová, která by měla být největší rivalkou Mentel-Speeové v Soči, v posledních závodech v La Molině nestartovala a v celkovém hodnocení SP skončila čtvrtá.

V kategorii mužů s postižením horních končetin vyhrál Ital Roberto Cavicchi, druhý skončil Rakušan Patrick Mayrhofer před dalším italským závodníkem Davidem Preziosim.

Snowboardisté se teď znovu sejdou až na paralympiádě v Soči, kde jejich sport čeká 14. března paralympijský debut.

Vážně zraněný Matthew Robinson

Na finálových závodech ale nebyla vidět jen radost z vítězství, nehezké vzpomínky si z La Moliny odvezl australský snowboardista Matthew Robinson, kterého museli po nehodě transportovat vrtulníkem do nemocnice v Barceloně.

Robinson se zranil v cílovém prostoru poté, co dokončil první kolo závodu. V nemocnici pak prodělal operaci páteře, ale zůstává v kritickém stavu, je už ale při vědomí a reaguje na okolí. Australský paralympijský výbor je v kontaktu s jeho rodinou a snoubenkou, kterým nabídl veškerou možnou podporu a pomoc.

Tereza Jelínková

Foto: Australský paralympijský výbor