Francouzská alpská lyžařka Marie Bochetová se po nevydařeném středečním slalomu znovu vrátila na vítěznou vlnu. V Soči vyhrála superkombinaci stojících žen a získala už třetí zlatou medaili. V závodě zrakově postižených mužů startoval Patrik Hetmer s trasérem Miroslavem Máčalou, kteří se umístili na 7. příčce.

Bochetová předevčírem při slalomu pohřbila naděje na to, že by stejně jako vloni na mistrovství světa vybojovala nejcennější kov ze všech pěti disciplín, když v prvním kole chybovala a do druhého vůbec nenastoupila. Na dnešní druhou část superkombinace, kterou bylo netradičně super-G, se ale už zase dokázala skvěle koncentrovat.

„Nebylo jednoduché dostat z hlavy ten krach ve slalomu. Donutilo mě to hodně přemýšlet, díky tomu jsem se ale dneska vrátila na svah silnější a trpělivější. Po špatném dni mám vždycky do dalšího závodu větší motivaci,“ vysvětlovala Bochetová.

Za ní skončila, tak jako už mnohokrát v této sezoně, Němka Andrea Rothfussová, bronz tentokrát má Američanka Stephanie Jallenová.

Další medaili do bohaté sbírky domácího Ruska přidali Valerij Redkozubov a Alexandra Frantcevová, vítězové superkombinace kategorií zrakově postižených, a Alexej Bugajev, který porazil všechny soupeře mezi stojícími muži.

Bugajev tak má druhé zlato ve dvou dnech, včera totiž slavil vítězství také ve slalomu. Frantcevová má v Soči už čtyři medaile, teď konečně zlatou.

„Nejlepší na tom, že jsme tu získali medaile, bylo, když nám přišel osobně pogratulovat prezident Putin – ne jen těm, kdo mají zlato, ale i ostatním. Bylo to hodně zvláštní,“ uvedla Frantcevová, které dělá traséra Pavel Zabotin.

Stříbro v kategorii zrakově postižených žen brala Jade Etheringtonová z Velké Británie, Danelle Umsteadová z USA byla třetí. Mezi stojícími muži skončili za Bugajevem Rakušan Matthias Lanzinger a Toby Kane, který tak získal pro Austrálii první medaili ze Soči. Redkozubov porazil Američana Marka Bathuma, který je stříbrný, bronz získal Španěl Gabriel Juan Gorce Yepes.

Další zlatou medaili ze Soči má Němka Anna Schaffelhuberová, která ovládla superkombinaci v kategorii sedících žen. Její kolegyně z reprezentace Anna-Lena Forsterová dostala stříbro, další dvě závodnice trať nedokončily a jedna vůbec nestartovala.

Mezi sedícími muži byl nejrychlejší Kanaďan Josh Dueck, který odsunul na druhé místo Američana Heatha Calhouna. Bronz zbyl na Rakušana Romana Rabla, který po první části superkombinace, slalomu, vedl. Dueck ani Calhoun na medailových postech před super-G vůbec nefigurovali, ale druhou část superkombinace zvládli opravdu skvěle.

Tereza Jelínková