Teprve šestnáctiletý Rus Alexej Bugajev vyhrál v Soči slalom mužů v kategorii stojících alpských lyžařů. Domácí závodník se nejlépe popral s velice složitými podmínkami, které sportovcům připravilo počasí – před závodem začalo totiž pršet a sníh na svahu byl rozbředlý, navíc hned začátek trati byl velmi těžký.

„Zajel jsem to nejlepší, co jsem uměl, ale vůbec to nebylo jednoduché. Druhé kolo bylo ještě o hodně těžší než to první, taky jsem byl unavený a všechen ten tlak na mě zapůsobil tak, že jsem se začal cítit hodně nervózní,“ popisoval Bugajev, který už v dřívějším programu vybojoval stříbro ve sjezdu a bronz v super-G.

Úřadující mistr světa Vincent Gauthier-Manuel zůstal v cíli jen půl sekundy na Bugajevem, což mu vyneslo stříbro, z bronzu se nakonec radoval další Rus Alexander Alyabyev.

„Bugajev je úžasný lyžař. Když ho navíc podporuje domácí publikum jako tady, je ještě silnější. Připomíná mi mě, když jsem byl v jeho věku. Přijel sem jako outsider, ale podívejte, co dokázal! Já teď udělám všechno pro to, abych ho porazil v obřím slalomu,“ vysekl o mnoho mladšímu soupeři poklonu Gauthier-Manuel.

Do tohoto závodu zasáhl také český vlajkonoš Stanislav Loska, který nakonec skončil na 21. místě.

V kategorii zrakově postižených mužů rozjásal domácí fanoušky Valerij Redkozubov, který i díky skvělé práci traséra Jevgenije Gerojeva vybojoval pro Rusko další zlatou medaili, když nejlépe zvládl první i druhé kolo. Redkozubov vyhrál přesvědčivě, na druhého v cíli, Španěla Jona Santacanu Maizteguiho (trasér Galindo Garces) měl náskok skoro čtyři vteřiny.

„Je ve mně doslova smršť pozitivních pocitů. Pro tohle jsme dřeli opravdu tvrdě. Byla to dlouhá a traumatizující cesta, která si vyžádala hodně sil. Velice nám tu k vítězství pomohla podpora našich fanoušků. Doufám, že to něco pomůže změnit, když teď tolik lidí vidí paralympijské hry v televizi a čte o nich v médiích. Věřím, že to změní pohled na nás, lidi s handicapem,“ přál si Redkozubov.

Bronz ze slalomu zrakově postižených mužů poputuje do Kanady díky Chrisu Williamsonovi a jeho trasérovi Nicku Brushovi. Vítěz slalomu z Vancouveru 2010 Jakub Krako ze Slovenska byl po prvním kole druhý, ale druhé nedokončil poté, co minul jednu z bran. Česká dvojice Patrik Hetmer, Miroslav Máčala si splnila cíl být do desátého místa, když dojela osmá.

Mezi sedícími muži vedl po prvním kole Dino Sokolovič, který v letošní sezoně vyhrál závod Světového poháru ve Svatém Mořici, a v Soči měl solidní náskok skoro dvou vteřin. Jenomže ve druhém kole ztratil koncentraci a zlatou medaili mu ukradl Japonec Takeshi Suzuki.

„Trať je nahoře hodně příkrá a hrbolatá. Přizpůsobil jsem tomu techniku krok za krokem, taky v závislosti na podmínkách. Je skvělé být vítězem!“ jásal v cíli Suzuki.

Stříbrnou medaili si na krk pověsil mistr světa a bronzový medailista z Vancouveru 2010 Rakušan Philipp Bonadiman, jeho reprezentační parťák Roman Rabl bral bronz. Český sjezdař na monoski Oldřich Jelínek nedokončil druhé kolo.

Pořadí národů v alpském lyžování vede se čtyřmi zlatými medailemi Německo, Rusko je aktuálně na druhém místě se třemi nejcennějšími kovy, třetí místo patří Japonsku.

Tereza Jelínková