Mezinárodní paralympijský výbor (IPC) udělil cenu k Mezinárodnímu dni žen při slavnostním ceremoniálu v sobotu 8. března paralympioničce a viceprezidentce Ruského paralympijského výboru Rimě Batalovové. Třináctinásobnou paralympijskou šampionku, která během třicetileté kariéry posbírala také 18 světových titulů, ocenil prezident IPC sir Philip Craven.

„Pětatřicet let jsem obětovala sportu, pomohla jsem k jeho vzestupu. Teď vidím, jak se rozrůstá, a nemůžu pro něj přestat pracovat. To prostě nejde. Moje motto je ‚Když ne já, tak kdo?‘,“ řekla ve své děkovné řeči Batalovová, která je také členkou organizačního výboru Soči 2014.

„Mezinárodní den žen je tady v Rusku velmi zvláštní, je to den, kdy ženy cítí, jak jsou úžasné. Ale ráda bych tohle cítila častěji, každý den a každou minutu. Napříč celým světem, zejména ve sportu, jsou ženy obrovskou inspirací,“ přála si Batalovová.

„IPC si přeje ještě větší rovnost pohlaví napříč paralympijským hnutím. Co se týče Her, IPC si klade za cíl mít mezi účastníky polovinu mužů a polovinu žen, stejně jako chce rovnocenný počet medailových ceremoniálů. Tady v Soči máme o třináct procent více žen než ve Vancouveru před čtyřmi roky. A to je skvělé,“ potěšilo sira Philipa Cravena.

„Ženám teď patří sedmačtyřicet procent medailových ceremoniálů, a aby to v roce 2022 bylo ještě lepší, doufáme, že se do programu Her dostane ženský lední sledge hokej,“ nastínil plány IPC jeho prezident.

O tom, že cenu k Mezinárodnímu dni žen dostane právě Batalovová, rozhodla Komise sportu žen, která vybírala z rekordního počtu nominací, jež obdržela od členů paralympijského hnutí.

Mezinárodní den žen je celosvětově uznávaný svátek, který připadá každý rok na 8. března a upozorňuje na organizace, uskupení a individuality, které se zasloužily o rozšíření povědomí o úloze žen ve společnosti. Během celého března se na všech kontinentech konají tisíce akcí, které poukazují na ekonomické, politické i společenské úspěchy žen. Tento den slaví různé organizace, vlády, charity, vzdělávací instituce, ženská uskupení, korporace i média.

Tereza Jelínková