Po letech zasílání petic má snowboarding konečně možnost představit se na paralympijských hrách, stal se totiž součástí jejich programu. Muži i ženy budou soupeřit ve snowboardcrossu a Česká republika bude mít žhavé želízko v ohni, Tomáše Vaverku. Paralympiáda v Soči sice bude zahájena už dnes, snowboardisté si ale musejí počkat na svoji premiéru až do 14. března.

Snowboarding v Soči spadá pod alpské lyžování, nabídne zápolení jedněch z nejlepších sportovců současnosti – včetně světových es Američana Evana Stronga nebo Bibian Mentel-Speeové z Nizozemska, kteří jsou hlavními favority na zlato.

Strong, který vyhrál testovací závod před paralympiádou a mistrovství světa 2012, přitom vyrostl na Havaji, kde se s ledem a sněhem mohl setkat maximálně v piña coladě… Největším konkurentem vítěze X-Games bude v Soči Američan Mike Shea, společně s Novozélanďanem Carlem Murphym a Kanaďanem Tylerem Mosherem. Do bojů o medaile se hlásí i Vaverka.

Favoritkou mezi ženami je jednoznačně Mentel-Speeová, která vyhrála testovací závod v čase, který by jí v mužském závodě vynesl stříbrnou medaili. Jednačtyřicetiletá závodnice je šestinásobnou nizozemskou šampionkou v U-rampě a snowboardcrossu. Měla startovat na olympiádě 2002 v Salt Lake City, ale kvůli rakovině musela podstoupit amputaci pravé nohy pod kolenem. Jejími největšími sokyněmi budou Američanka Amy Purdyová a Heidi Jo Duceová.

Drobnohled:

Místo konání: Rosa Khutor Alpine Centre

Medailový ceremoniál: 2

Sportovci: 50

Klasifikace: atleti s handicapem v dolní polovině těla

Paralympijský debut: Soči 2014

Suur-Hamari sportovcem měsíce

Shodou okolností se právě snowboardista stal Sportovcem měsíce za únor 2014, a sice finský závodník Matti Suur-Hamari, účastník paralympiády v Soči. Rozhodlo o tom hlasování fanoušků.

Suur-Hamari obdržel 43 % veřejného hlasování poté, co ve finále světového poháru v La Molině vyhrál poslední závod. V celkovém konečném pořadí SP skončil třetí.

„V La Molině mi všechno hrálo do karet, zajel jsem tam dva fakt dobré závody. Je super, že jsem těsně před Soči vyhrál, jsem teď tím víc zvědavý, jak se předvedu na paralympiádě,“ těší se Suur-Hamari, který v civilu pracuje jako zvukový technik pro soukromou finskou televizi.

O snowboarding se poprvé začal zajímat v roce 1999, a poté co přišel o nohu při nehodě na motorce v roce 2009, vypracoval se až k účasti na paralympiádě.

Tereza Jelínková