Na zimních paralympijských hrách v Soči se přiblížila jedna velká premiéra – už v pátek 14. března se na trať poprvé vydají snowboardisté, zástupci úplně nového sportu v rámci zimního měření handicapovaných sportovců. Českou republiku bude zastupovat Tomáš Vaverka, týmový parťák Evy Samkové, která si před nedávnem ze Soči odvezla zlatou medaili.

S Tomášem je v Soči i Jakub Flejšar, trenér, který je podepsaný právě i pod nedávným zlatem české snowboardcrossařky. A Flejšar věří, že i Vaverka má na to, aby se měřil s těmi nejlepšími. „I před olympiádou jsem říkal, že Evka vyhraje, a stejně tak věřím jemu, že bude na bedně. Neznám úplně jeho konkurenci, ale myslím, že když na to člověk má, může to klidně říkat, je to příjemnější.“

Vaverka přitom před startem soutěže řeší, jak vůbec bude vypadat trať, na které se pojede. Ta se totiž oproti původním plánům hodně měnila, česká dvojice je ale nespokojena s její závěrečnou částí.

„Trať vypadala celý týden úplně hrozně, ale když jsem ji teď projížděl, oddechl jsem si, bylo to mnohem lepší. Ten konec je nicméně hodně prudký, my, co budeme bojovat o umístění, pojedeme hodně rychle,“ naráží Vaverka na úsek, ve kterém jsou nešikovně seřazeny překážky v rychlém sledu za sebou. Jezdcům tak při špatně zvládnutém průjezdu hrozí náraz do další terénní vlny.

„Paralympijská trať je trošku jednodušší, i když je na ní špatně postavený konec. Mám teď v sobě ještě zlost z toho, co se stalo Evce, takže jak teď jdu na mítink trenérů, využiju toho a budu se tam ohledně téhle trati hodně vztekat. Pokud se ten konec do závodu změní, bát se o Toma nebudu, a když ne, holt mu naordinuju jízdu tak, aby se mu pokud možno nic nestalo,“ okomentoval připravenou trať Flejšar, který byl ještě v úterý na světovém poháru, kde se Samková nepříjemně zranila.

Strach z trati ale Vaverka nemá, i když ani jemu se závěrečný úsek nelíbí. „Respekt z trati? Ten nemůžu mít. Člověk se tam musí vrhnout s tím, že se nebojí. Naštěstí máme menší skoky, já se jen bojím, abych se vešel do zatáček, abych v nich někde nezpomalil příliš. To řešíme spíš než skoky.“

„Budeme muset vymyslet, co tam namazat. Tak dobré alchimisty jako Američané asi nemáme – ale kdo ví. Čím pomalejší to bude, tím lépe… když to bude zmrzlé, bude to o život,“ přemítá ještě Vaverka o rozmarech měnícího se počasí. „Tip na jeho umístění? Věřím mu, stojí na prkně dobře a dělá věci správně. Takže bedna by tam být měla,“ věří svému svěřenci úspěšný trenér Jakub Flejšar.