První brazilská účast na zimních paralympiádě přispěla k tomu, že Hry v Soči uvidí zprostředkovaně i fanoušci v této jihoamerické zemi. Mezinárodní paralympijský výbor (IPC) se totiž dohodl s Brazilským paralympijským výborem a televizí Globo na odvysílání 35 hodin televizních přenosů právě z Ruska.

Globo nabídlo z letní paralympiády v Londýně 95 hodin přenosů, má tedy s paralympijskými hrami zkušenosti. Brazílie má poprvé v historii zastoupení na zimní paralympiádě, a to hned dvojité – v Soči budou soutěži snowboardista Andrew Cintra a běžec na lyžích Fernando Araña.

„Jsou to fantastické novinky! Poprvé v historii budou moci lidé v Brazílii vidět zimní paralympiádu, to pro paralympijské hnutí znamená novou půdu,“ raduje se prezident IPC sir Philip Craven.

„Tahle smlouva je mezníkem pro paralympijský sport v Brazílii a ukazuje rostoucí zájem s vyhlídkou na Rio 2016. Globo a jejich stanice Sportv byly vždycky dobrými přáteli paralympijského hnutí v Brazílii a pomohly ke zvýšení povědomí veřejnosti o handicapovaných sportovcích, jejich hlavních soutěžích a všem okolo,“ těší prezidenta Brazilského paralympijského výboru Andrewa Parsonse.

Krátce před startem paralympiády v Soči (7. března) oznámil IPC, že Hry budou pokrývat také NBC ve Spojených státech amerických, Channel 4 ve Velké Británii, NHK v Japonsku, ABC1 v Rakousku nebo Attitude Pictures na Novém Zélandu.

Cesta pochodně: 34 jmen z paralympijského hnutí

IPC zveřejnil jména 34 lidí, kteří budou reprezentovat paralympijské hnutí na cestě pochodně po speciálním sjednocujícím ceremoniálu, který proběhne 5. března, kdy se pochodeň vydá na dvoudenní pouť hostitelským městem.

Mezi vybranými jsou i prezident IPC sir Philip Craven nebo Wilfried Lemke, zvláštní poradce generálního tajemníka OSN pro rozvoj a mír v oblasti sportu, stejně jako čtyři „fukncionáři“ z každého z paralympijských zimních sportů (alpské lyžování, pod které spadá i snowboarding, běh na lyžích, který zahrnuje i biatlon, lední sledge hokej a curling pro vozíčkáře).

Paralympijská pochodeň byla navržena týmem známých ruských designerů a inženýrů. Váží 1,8 kg a měří 95 centimetrů, je modrá a její základna je lehce „metalicky“ stříbrná.

Tereza Jelínková