Patrik Hetmer s Miroslavem Máčalou si na zimní paralympiádě plní sny. Po čtvrtečním osmém místě ze slalomu přidali v pátek sedmou pozici ze superkombinace. Dvakrát během dvou dvnů se jim tak podařilo dokončit v první desítce, což byl jejich cíl. Do sobotního obřího slalomu tak nastoupí s tím, že v Soči už mají splněno.

Hetmer s Máčalou sice měli po úvodním slalomu lyžařské kombinace velkou ztrátu na závodníky před sebou, zároveň ale měli jistotu, že v případě dokončení super-G budou znovu v nejlepší desítce.

„Nebylo koho předjíždět, chtěli jsme udržet ten výsledek, protože sedmé místo je pro nás super. Měli jsme štěstí, že ve slalomu několik lidí vypadlo, ale o tom to je, my jsme dojeli a jsme opravdu spokojení,“ potvrdil Hetmer, že páteční super-G odjela česká dvojice „na jistotu“.

V klasickém super-G se Hetmerovi s Máčalou nepodařilo dojet do cíle, v kombinačním závodě si ale s touto disciplínou poradili. „Říkali jsme si, že si ty velké prudké kopce pohlídáme. Při klasickém super-G jsme si to na jednom z těch padáků právě nechali ujet.“

Pro zdárné dokončení je tak potřeba důkladná příprava i komunkace na trati. „Před tím padákem mu zahlásím, že přichází zlom, aby si tam Patrik trochu přibrzdil,“ vysvětluje trasér Miroslav Máčala.

Už v sobotu ale čeká oba lyžaře obří slalom, poslední závod v Soči. „Teď už hlavně zregenerovat a zítra ten obřák trošku zkusíme zrychlit. My jsme před paralympiádou říkali, že budeme rádi za každé umístění do desítky, což se nám už dvakrát podařilo. Zítra víceméně už nemáme co ztratit, takže do toho jdeme naplno, slibuje Hetmer.