Běžec na lyžích Brian McKeever vybojoval na paralympiádě v Soči první zlatou medaili pro Kanadu, pro sebe už celkově osmý paralympijský titul, když porazil všechny soupeře z kategorie zrakově postižených mužů na dvacetikilometrové trati. McKeever měl sice pomalejší start, ale v průběhu závodu se společně s trasérem Erikem Carltonem propracovali dopředu a předvedli skvělý finiš.

Díky tomu za sebou o více než minutu nechali Rusa Stanislava Čochlajeva, který ještě na dvanáctém kilometru vedl, nakonec na něj ale při jeho paralympijském debutu zbylo stříbro. Devatenáctiletý Zebastian Modin ze Švédska dosáhl na bronz.

„Je to všechno jen o mém vnitřním nastavení, musím vědět, jestli na to mám, nebo jestli jsem jenom ‚pytel mokrých ručníků‘. Člověk to neví, dokud to nezkusí,“ použil úsměvné přirovnání McKeever.

„Potřeboval jsem šetřit energii na druhou polovinu závodu, hlavně když jsem viděl, že Rusové vystartovali tak rychle, byli asi patnáct nebo dvacet sekund přede mnou. Povedl se mi absolutně nejlepší závod díky celému týmu, kterému bych chtěl tímto poděkovat,“ nezapomněl na parťáky Kanaďan.

Na první paralympijské zlato dosáhl jednadvacetiletý ruský závodník Rušan Minnegulov v kategorii stojících mužů, vloni byl na MS na stejné trati (20 km) stříbrný.

„Byl jsem tak nadšený z atmosféry! Strašně jsem chtěl tu medaili vybojovat pro Rusko. A moje obrovské díky patří mým trenérům a rodině, která mě podporuje,“ řekl Minnegulov, který za sebou v cíli nechal Fina Ikku Tuomista, třetí skončil trojnásobný mistr světa Vladislav Lekomcev.

„Už před závodem jsem tušil, že Rusové budou mnohem silnější než já. Ale doufal jsem, že bych se i tak mohl probojovat na pódium, když zajedu skvěle,“ popsal Tuomisto.

Ripaová překvapila Batenkovou

V závodě stojících žen na 15 kilometrů překvapivě vyhrála Švédka Helena Ripaová, která předčila největší favoritku na zlato Ukrajinku Julii Batěnkovovou. Na tu zbylo v závodě stříbro, na paralympiádách jich v běhu na lyžích posbírala už šest, ale na nejcennější medaili stále čeká. Bronz získala Ruska Anna Mileninová.

Rusko vybojovalo další dvě medaile v kategorii zrakově postižených žen. Pětinásobná mistryně světa Jelena Remizovová s trasérkou Natalií Jakimovovou braly zlato, Michalina Lysovová s Alexejem Ivanovem pak stříbro. Už na osmou paralympijskou medaili z běhu na lyžích dosáhla Běloruska Jadviha Skorabahatajaová, která má bronz.

Tereza Jelínková