Prezident IPC sir Philip Craven slavnostně přestřihl společně se Wilfriedem Lemkem, poradcem tajemníka OSN pro rozvoj a mír v oblasti sportu, ruským náměstkem premiéra Dmitrijem Kozakem a prezidentem Sochi 2014 Dmitrijem Černyšenkem stuhu svazující Paralympijskou zeď za přítomnosti starostky pobřežní vesnice Olesje Vladykinové.

Paralympijská zeď je „prostředek“ paralympijského hnutí, který navazuje na Úmluvu OSN o právech osob s postižením. Hned na místě ji podepsali přítomní hodnostáři, kteří tak potvrdili svůj závazek k prosazování a dodržování Úmluvy.

„Pevně věřím, že první ruské paralympijské hry mohou mít obrovský dopad na hostitelskou zemi, protože pomohou změnit životy třinácti milionů handicapovaných Rusů. Jen tím, že tyto Hry pořádá, vysílá Rusko do světa jasný signál, že je ochotno a chce se změnit,“ věří sir Philip Craven.

Paralympijská zeď se nachází v mezinárodní zóně pobřežní paralympijské vesnice, která je plně přístupná, a Zeď tak může podepsat kdokoli. Očekává se, že než skončí paralympiáda v Soči, ocitnou se na ní podpisy stovek sportovců, trenérů, funkcionářů a návštěvníků vesnice.

Úmluva OSN o právech osob s postižením obsahuje 50 článků. Články 4 až 32 vymezují práva osob se zdravotním postižením a povinnosti států, které vůči nim mají. Patří k nim volný přístup, rovnost a nediskriminace, nezávislý život, mobilita a účast na kulturním životě, rekreace, volný čas a sport.

Divácký rekord

Organizátoři paralympiády v Soči očekávají, že během devíti soutěžních dnů padne divácký rekord. Hry by mělo vidět více než 1,6 miliardy lidí po celém světě. Televizní přenosy se budou vysílat do více než 55 zemí a teritorií světa, zároveň bude odvysíláno historicky nejvíce hodin.

„Paralympijské hry jsou jedním z nejrychleji rostoucích světových sportovních událostí a jsem rád, že z nich přineseme takové množství vysílacích hodin od tolika broadcasterů,“ těší marketingového a obchodního ředitele IPC Alexise Schaefera.

„Miliony lidí po celém světě budou moci sledovat paralympiádu vůbec poprvé díky množství nových dohod, které byly uzavřeny během posledních osmnácti měsíců. Takový nárůst mediálního pokrytí je úžasným příslibem pro budoucnost,“ doplňuje Schaefer.

Více než 300 vysílacích hodin nabídne ze Soči také portál www.paralympic.org.

Paralympiáda v Soči začíná už zítra, tedy v pátek 7. března, a uzavře se o 9 dní později. Soupeřit na ní bude 575 sportovců z 45 zemí, kteří se utkají o 72 sad medailí v pěti sportech – alpském lyžování (které zahrnuje i snowboarding), biatlonu, běhu na lyžích, ledním sledge hokeji a curlingu pro vozíčkáře. Česká výprava má 18 sportovců a zastoupení ve sledge hokeji a alpském lyžování.

Tereza Jelínková