Češi v sobotu vstoupili do sledge hokejového turnaje zápasem s Norskem, který jim výsledkově nevyšel. Naši reprezentanti sice předvedli výborný výkon a byli lepším týmem, svou drtivou střeleckou převahu ale nedokázali přeměnit v góly a nakonec podlehli skandinávskému soupeři 1:2 po nájezdech.

Smutným hrdinou zápasu byl Jiří Berger, který se podepsal pod první gól Norů. Na útočné modré čáře přišel o puk a ztratil hokejku, takže jen z dálky mohl pozorovat, jak Solberg s Bakkem dovezli puk do branky. „To beru na sebe, ten první gól, byla to hrubá chyba,“ nehledal výmluvy Berger. „Vypadla mi hokejka a rukou už jsem to nezachytil. Se štěstím jim to tam pak padlo, Vápno (Michal Vápenka) to sice chytil, ale od masky se mu to odrazilo do špičky brusle protihráče.“ 

On i jeho spoluhráči měli přitom dost šancí, aby vývoj zápasu otočili, v koncovce se jim ale příliš nedařilo. „Měli jsme herní převahu po celej zápas, měli jsme tam jasný šance, ale nedali jsme góla. Nebylo nám prostě přáno,“ kroutí smutně hlavou, když hledá důvody neúspěchu.

Za tím by podle něj mohla být i přemotivovanost. Český tým před turnajem věděl, že úvodní zápas zároveň dost možná rozhodne o úspěchu a neúspěchu, hráči ale byli odhodlaní uspět. „Ani to nebyla nervozita, ale asi spíš přemotivovanost. Chtěli jsme hrozně moc vyhrát tenhle zápas, ale bohužel jsme po mojí chybě dostali góla a museli jsme to začít otáčet,“ popisuje nešťastný průběh utkání.

V něm přitom Češi neměli daleko k tomu, aby šli do vedení, Norové totiž začali poměrně pasivně. Svoje šance ale naši reprezentanti neproměnili, a tak se radovali seveřané. „Potkali jsme se s týmem, od kterýho se očekává postup z druhýho místa. Ten začátek tomu odpovídal, bylo to opatrný, čekalo se spíš na chyby, trošku si oťukat soupeře. Myslím, že jsme možná i trošku překvapivě od začátku hru tvořili my, Norové čekali na nás a vyráželi do brejků.“

A nakonec to severskému týmu opravdu stačilo. V základní hrací době i prodloužení skončil zápas 1:1, o výhře Norů rozhodli svými góly Pedersen a Bakke, Češi se v nájezdech prosadit nedokázali.

Svěřenci trenéra Břízy se však ryhcle musí soustředit na další zápas a doufat i v pomoc soupeřů. „Ráno nás hned čeká zápas se Švédama, který když vyhrajeme, tak budeme furt ve hře. Musíme teď zvednout hlavu, trošku se z toho oklepat, protože to byla smolná prohra z naší strany. Když když zítra vyhrajeme a oklepeme se z toho, tak třeba zjistíme, že ten dnešní bod měl cenu zlata. Ta skupina ještě není ztracená,“ zakončuje už zase odhodlaně Berger.