Pořádný náboj bude mít večerní semifinále sledge hokejového turnaje, ve kterém na sebe narazí dva odvěcí rivalové ze Severní Ameriky – Kanada a USA. Právě tyto dva týmy stojí na špici světového žebříčku, ale jen jeden z nich si v Soči zahraje o zlato. Ten druhý se naopak bude muset spokojit se zápasem o bronz proti Norsku.

Od posledního vzájemného střetnutí těchto dvou soků v rámci paralympijských her uplynulo už 14 let – naposledy se potkali v Salt Lake City 2002. Tehdy Spojené státy americké porazily Kanaďany 5:1.

„Víme, co od nich máme očekávat, oni zase vědí, co mají očekávat od nás. Na ledě to bude určitě jiskřit, to je jisté. Myslím, že si to nenechá ujít ani jediný Kanaďan,“ těší se kanadský forvard Billy Bridges.

Kanada vyhrála v Soči v základní skupině A všechny tři zápasy, Švédsko dokonce porazila 10:1. USA skončily druhé ve skupině B, když v souboji o první příčku podlehly Rusku.

„Víme, že musíme přejít přes Kanadu, pokud chceme bojovat o zlato. Nic by nás nepotěšilo víc, než kdybychom dokázali vyhrát a ve finále znovu mohli vyzvat Rusko. To by bylo skvělé!“ přeje si hlavní trenér USA Jeff Sauer.

Tereza Jelínková