Rakušan Markus Salcher a Japonec Akira Kano vybojovali na paralympiádě v Soči druhé zlaté medaile, když po sjezdu ovládli i super-G. Poprvé dosáhl na nejcennější kov také slovenský sjezdař Jakub Krako. Čeští lyžaři Patrik Hetmer s Miroslavem Máčalou a Oldřich Jelínek na monoski bohužel závod nedokončili.

Salcher předvedl mezi stojícími muži znovu nejlepší výkon, když cíl protnul v čase 1:20.92 a pokořil svého krajana Matthiase Lanzingera a domácího sjezdaře Alexeje Bugajeva.

„Zlato ze sjezdu bylo sen, nemůžu uvěřit, že jsem vyhrál i super-G!“ jásal v cíli dojatý dvaadvacetiletý Rakušan. „Cítil jsem se skvěle. Jo, super-G je taky moje disciplína, ale myslel jsem, že mě porazí Lanzinger…“ kroutil hlavou.

Salcher, který se narodil s ochrnutou pravou částí těla, je také úřadujícím mistrem světa v super-G a vloni stál na špici světového žebříčku.

„Jízda byla perfektní. Trať je trochu hrbolatá, ale to jsem věděl už ze sjezdu a z tréninků. Sníh byl takový prašan, ale prosolili to a to pomohlo, na tom jezdím radši než třeba na ledovce,“ pochvaloval si Salcher, který si prý na oslavu dá jenom jedno pivo a žádné šampaňské, i když má teď pětidenní pauzu před obřím slalomem.

„Myslím, že teď budu hodně spát a taky se mrknu na závody holek,“ plánoval paralympijský šampion.

Mezi sedícími muži znovu nenašel přemožitele Japonec Akira Kano, který předvedl parádní jízdu a vyhrál za 1:19.51, když předčil svého krajana Taiki Moriiho, který si tak spravil chuť po nevydařeném sjezdu. Bronz bral při svém paralympijském debutu Kanaďan Caleb Brousseau. Český sjezdař na monoski Oldřich Jelínek bohužel nezvládl dolní část trati a závod nedokončil.

Slovenská radost

Radost pro slovenskou výpravu zařídil v kategorii zrakově postižených mužů Jakub Krako, který i díky skvělé práci traséra Martina Motyky nedal šanci ostatním soupeřům a vybojoval zlatou medaili. Před čtyřmi lety bral ve Vancouveru na stejné trati stříbro.

Třiadvacetiletý Krako jezdil předtím deset let s Jurajem Mederou, jejich cesty se ale po stříbrném úspěchu ve Vancouveru rozešly. S Martinem Motykou teď dosáhl až na samotný vrchol, přitom vloni skončil v super-G na mistrovství světa až desátý. Ve včerejším sjezdu byl v Soči čtvrtý.

„Byl to velmi těžký závod, ale v první části jsme jeli velice dobře, byl to jeden z mých nejlepších výkonů. Poslední pasáž byla asi nejhorší, ale udělal jsem, co jsem mohl – a nakonec je z toho zlato. Nemůžu být šťastnější!“ radoval se Krako.

„Je to pro mě obrovský úspěch, výsledek tvrdé práce. Je strašně těžké popsat, jak se teď cítím, ale jsem… jsem… strašně pyšný na to, co jsme dokázali,“ říkal dojatý slovenský sympaťák.

Českému zástupci v kategorii zrakově postižených mužů Patriku Hetmerovi s trasérem Miroslavem Máčalou bohužel paralympijská premiéra nevyšla, závod nedokončili.

Druhou pozici za Jakubem Krakem vybojoval Američan Mark Bathum před Kanaďanem Macem Marcouxem. Vítěz sobotního sjezdu Španěl Jon Santacana Maiztegui byl čtvrtý.

Tereza Jelínková