Nejširší zastoupení, co se týče počtu sportovců, bude mít na zimních paralympijských hrách v Soči alpské lyžování. Soupeřit o medaile se bude v pěti disciplínách: sjezdu, super-G, superkombinaci, obřím slalomu a slalomu. Soutěže začínají už v sobotu sjezdem žen i mužů všech kategorií (sedící, stojící a zrakově postižení lyžaři).

Největší hvězdou alpského lyžování je bezesporu Francouzka Marie Bochetová, stojící sjezdařka, která si letos podmanila svahy. Dvacetiletá lyžařka vyhrála na mistrovství světa 2013 pět zlatých medailí, dva roky předtím dvě. V letošním světovém poháru pak jednoznačně dominovala. Její největší soupeřkou bude v Soči německá čtyřnásobná medailistka z paralympiád Andrea Rothfussová, která ve všech pěti disciplínách skončila na loňském MS za Bochetovou.

Poté, co šestnáctinásobný paralympijský šampion Gerd Schönfelder ukončil po Vancouveru 2010 kariéru, stala se kategorie stojících mužů otevřenou, ale i v ní lze nalézt favority – Francouze Vincenta-Gauthier Manuela, Rakušana Markuse Salchera a Švýcara Michaela Brueggera.

Mezi zrakově postiženými lyžaři a lyžařkami vyčnívá hned několik jmen – španělský trojnásobný mistr světa Jon Santacana, který se pokouší o comeback po zranění achillovky, Britka Kelly Gallagherová, která bude usilovat o první zlato ze zimní paralympiády v historii, nebo Slováci Jakub Krako a Henrieta Farkašová. Pozornost domácích fanoušků ale bude upřena hlavně na ruskou naději Alexandru Francevovou.

Počítat se ale musí i s vítězem celkového hodnocení světového poháru Italem Alessandro Daldossem. Českou republiku budou zastupovat Patrik Hetmer s Miroslavem Máčalou, pro které se jedná o první velkou akci v krátké sportovní kariéře.

Kategorie sedících mužů má největší hvězdy v japonském duu Taiki Morii, Takeši Suzuki, kteří mají dohromady čtyři paralympijské a 15 světových medailí. Mezi ženami je nejžhavější adeptkou na zlato Němka Anna Schaffelhuberová společně s rivalkou Claudií Löschovou z Rakouska. I mezi lyžaři na monoski se představí Čech, bude jím zkušený Oldřich Jelínek. Posledním z české výpravy lyžařů je Stanislav Loska, který se v kategorii stojících představí už na šesté zimní paralympiádě. Loska na slavnostním zahájení navíc ponese českou vlajku.

Ve Vancouveru 2010 vyhrálo v alpském lyžování pořadí národů Německo (7 zlatých, 4 stříbrné a 4 bronzové) před Kanadou (6 zlatých, 4 stříbrné a 3 bronzové) a Slovenskem (6 zlatých, 2 stříbrné a 3 bronzové).

Alpské lyžování pro lidi s handicapem má bohatou historii – provozovat ho začali už po druhé světové válce, kdy se zranění vojáci vrátili z fronty a chtěli dál dělat svůj oblíbený sport.

Drobnohled:

Místo konání: Rosa Chutor Alpine Centre

Medailové ceremoniály: 30

Sportovci: 200

Klasifikace: sedící, stojící, zrakově postižení

Paralympijský debut: Örnsköldsvik 1976

Tereza Jelínková