Zimní paralympijské hry v Soči odstartovaly. Stalo se tak v pátek večer, když na olympijský stadion Fišt nastoupily výpravy všech zemí a byl zapálen paralympijský oheň. Celé představení končilo právě závěrečnými metry dlouhé štafety – posledními, kdo nesli zapálenou pochodeň, byli Olesja Vladikynová a Sergej Šilov, oba mnohonásobní paralympijští vítězové.

Celé představení se neslo ve stylu „lámání ledů“ a mělo představovat prolamování bariér a stereotypů mezi lidmi po celém světě. Prezident IPC Sir Philip Craven během svého projevu řekl, že když v roce 1980 Moskva odmítla pořádání paralympijských her, byla paralympiáda v Rusku jen zbožným přáním a snem.

„Sny jsou ale od toho, aby se stávaly skutečností. A od té doby, kdy ruská kandidatura před sedmi lety získala pořadatelství Her, prošla tato část Ruska obrovskou proměnou. Nicméně největší změna tuto zemi ještě čeká.“

„Stejně, jako se Soči stalo bezbariérovým místem pro sportovce i diváky, chtěl bych, aby lidé zbořili bariéry i ve svých myslích.“

Celé slavnostní zahájení začalo představením dobrovolníků v barvách ruské vlajky, kteří se na ploše nakonec uspořádali do podoby vlající ruské zástavy. Mimochodem, dobrovolníků z oblasti Krasnodaru se na ceremoniálu podílelo přes 2500.

Výpravy národních paralympijských týmů poté nastupovaly v pořadí podle ruské azbuky stejně, jako tomu bylo na olympijských hrách. Celkem na plochu vstoupili zástupci 45 výprav včetně tří, které se zimních paralympijských her: Brazílie, Turecka a Uzbekistánu. Česká výprava se na scénu dostala pátá od konce a na stadion Fišt ji přivedl jako vlajkonoš Stanislav Loska, lyžař, který se účastní už šesté zimní paralympiády v řadě.

Poté, co se na ploše představila i domácí ruská výprava, dostal slovo šéf organizačního výboru paralympijských her Dimitrij Černyšenko. „Díky paralympijským hrám začíná v Rusku nová éra. Éra bez bariér a stereotypů. Paralympijské hry nás všechny změnily. Změnily náš přístup k našim blízkým i nám samotným. Společně se učíme být více ohleduplnými a pozornými.“

Po vztyčení paralympijské vlajky došlo i na slavnostní přísahu sportovců a rozhodčích. Za sportovce ji odříkal Valerij Redkozubov, ruský mistr světa v alpském lyžování.

Celý ceremoniál zakončilo zapálení paralympijského ohně Vladikynovou a Šilovem, které doprovázel monumentální ohňostroj odpálený ze střechy stadionu Fišt a jeho nejbližšího okolí.