Paralympiáda má první den za sebou, z českých zástupců se představili jen sledge hokejisté. Ti předvedli proti Norům nebojácný výkon, ale dosáhli jen na bod za prohru v samostatných nájezdech. Tým trenéra Břízy doplatil na neproměňování šancí, reparát bude skládat už v neděli se Švédskem. V super-G se představí Oldřich Jelínek na monoski a Patrik Hetmer s Miroslavem Máčalou.

Čeští sledge hokejisté znovu sehrají první zápas dne, když od 6:30 v Šajba Aréně narazí na dalšího skandinávského soupeře, Švédsko. Proti výběru země, ze které sledge hokej pochází, nastoupí česká reprezentace s jediným cílem – zvítězit.

Pokud chtějí Češi pomýšlet na postup do semifinále, nic jiného než vítězství nepřichází v úvahu. K tomu by měl český výběr předvést obdobný výkon jako v zápase s Norskem, ovšem s vyšší potencí. „Dnes jsme hráli dobře, to musíme zítra zopakovat. Jen musíme vstřelit více gólů,“ ví kapitán Šafránek, že ani proti Švédům by jeho tým s jednou vstřelenou brankou nejspíš neuspěl.

„Musíme bezpodmínečně vyhrát. Hlavně nesmíme začít hrát jejich hokej,“ naráží Zdeněk Krupička na systém, kterým Švédové hrají – pevná obrana a rychlé protiútoky. „Musíme si hrát to svoje, ale ze zabezpečené obrany, aby nám neujeli,“ je si vědom předností soupeře útočník pražské Sparty.

Poprvé se na start postaví také lyžaři. V super-G se představí Oldřich Jelínek, který měl startovat i ve sjezdu. Po tréninkových jízdách ale s trenéry usoudil, že start v této disciplíně by byl příliš nebezpečný a do závodu pro jistotu nenastoupil. Jelínek už ale dříve v rozhovoru prozradil, že o start ve sjezdu usiloval hlavně kvůli tomu, aby si před super-G vyzkoušel sjezdovku, na které se obě disciplíny jedou.

Ve stejné disciplíně se představí i zrakově postižený Patrik Hetmer s Miroslavem Máčalou, pro které to bude vůbec první start na velké světové lyžařské akci. Lyžařský pár Hetmer-Máčala navíc nemá ze závodů mnoho zkušeností s rychlostními disciplínami, dle svých slov by jim ale mohly vyhovovat.

Program 9. března:

Sledge hokej: Česko vs. Švédsko 6:30 na ČT sport

Lyžování: super-G – Jelínek, Hetmer+Máčala 7:00 ParalympicTV