Němka Andrea Rothfussová získala v Soči své první paralympijské zlato, když vyhrála slalom v kategorii stojících žen. Francouzské favoritce Marii Bochetové, která v prvním kole chybovala a na stupně vítězů se neprobojovala, se tak rozplynul sen posbírat zlaté medaile ze všech pěti disciplín, jako se jí to podařilo na loňském mistrovství světa ve španělské La Molině.

„Zvládnout ve slalomu, který je mojí parádní disciplínou, jen čtyři brány, to je strašný pocit. Vůbec nechápu, co se stalo. Když jsem na čtvrté bráně chybovala, chtěla jsem se vrátit a objet ji, ale klouzala jsem pořád dolů. Kvůli tomu jsem sem nepřijela… Je těžké vysvětlit, co se stalo, cítím se hodně rozrušená. Ale takový je sport,“ těžko skrývala dvacetiletá Francouzka slzy.

Její chyba otevřela dveře ostatním závodnicím, které v letošní sezoně nechávala pravidelně za sebou. Bochetová totiž k velkému překvapení všech odmítla nastoupit do druhého kola slalomu. Toho dokázala nejlépe využít největší rivalka Francouzky, Němka Andrea Rothfussová – i když sama přiznala, že by byla raději, kdyby Bochetová závodila.

„Ona je pro mě měřítko, proti kterému chci uspět. Ráda bych věděla, v čem je moje jízda horší v porovnání s ní, ale bohužel to teď nedokážu říct, nejely jsme proti sobě,“ litovala Rothfussová, která za sebou v konečném zúčtování nechala Rusku Ingu Medvěděvovou a Slovenku Petru Smaržovou.

„Když jsem projela cílem, věděla jsem, že jsem to dokázala, i když jsem ještě nevěděla přesný čas. Je to obrovská úleva, po těch pár dnech tady, které pro mě byly velmi drsné.“

Už třetí medaili získala v Soči zrakově postižená sjezdařka Aleksandra Frantcevová s trasérem Pavlem Zabotinem, která ve slalomu dosáhla na zlato, když porazila Jade Etheringtonovou z Velké Británie a Slovenku Henrietu Farkašovou.

„Před druhým kolem jsme vůbec nebyli pod tlakem, protože jsme po tom prvním nevedli. Důležitý je ale výsledek,“ usmívala se v cíli Frantcevová, jejíž bratr Ivan pojede v Soči slalom ve čtvrtek.

Jedno z největších dramat přinesl slalom sedících žen. Všech devět závodnic totiž okusilo, jaké to je být první – aspoň do chvíle, než se ze svahu spustila Anna-Lena Forsterová, která pro sebe ukradla zlato, když těsně předstihla Kanaďanku Kimberly Joinesovou, na niž zbylo stříbro. Bronz brala Američanka Laurie Stephensová.

Drama v této kategorii ale začalo až tehdy, když byla hlavní favoritka Anna Schaffelhuberová z Německa diskvalifikována poté, co zajela nejrychlejší první kolo. Jednadvacetiletá Němka má přitom už zlato ze sjezdu a super-G a je také ve vedoucí pozici v polovině superkombinace.

Tereza Jelínková