Snowboardcrossové závody, které měly po olympiádě svou premiéru také na paralympijských hrách, ovládli mezi muži závodníci Spojených států amerických, kteří obsadili všechny stupně vítězů. Zlato vybojoval Evan Strong, Mike Shea skončil kvůli chybě v poslední jízdě stříbrný, bronz má Keith Gabel. Jediný český zástupce Tomáš Vaverka dojel na vynikajícím pátém místě.

Shea zajel sice nejrychleji první kolo závodu (finální čas se vypočítá součtem dvou nejlepších ze tří zajetých kol), jenomže v poslední jízdě udělal chybu, upadl a zbylo na něj „jen“ stříbro. Strong předvedl vůbec nejrychlejší jízdu z celého startovního pole, když od startu do cíle sjel za 51,62 sekundy. USA mají díky němu v Soči první zlato.

„Dnešek je jako sen. Vznáším se někde vysoko na Měsíci, jsem úplně vedle!“ jásal v cíli Strong, který v roce 2012 vyhrál mistrovství světa i X-Games.

„Ani si v tuto chvíli nepřipadám, že stojím nohama na zemi, fakt lítám tam někde nahoře. Dneska to byla skvělá zábava, ale přitom to bylo velmi náročné a taky stresující,“ přiznal Strong.

Američané mohli ve středisku Rosa Khutor oslavit trojí medailový úspěch. Naopak trochu smutný byl po skončení závodu Novozélanďan Carl Murphy, na kterého zbylo čtvrté místo. Tomáš Vaverka zajel dobře druhou a třetí jízdu, ale na víc než páté místo to nestačilo.

V ženské části závodu potvrdila dominanci Nizozemka Bibian Mentel-Speeová a stala se teprve druhým člověkem své země, který vybojoval zlato na zimní paralympiádě. Před Soči mělo Nizozemsko na kontě 10 paralympijských medailí, všechny od biatlonistky a běžkyně na lyžích Marjorie van de Buntové. Mentel-Speeová je historicky první ženskou paralympijskou vítězkou ve snowboardcrossu v historii.

„První kolo bylo fakt těžké, v zatáčkách jsem si nebyla moc jistá a bylo pro mě těžké vůbec jet. Ve druhém a třetím kole jsem už ale byla zahřátá a jelo se mi mnohem lépe, tak jsem toho využila, abych co nejlépe ukázala, jak krásný může být náš sport,“ usmívala se jednačtyřicetiletá závodnice.

Po zlatém závodě skočila Bibian Mentel-Speeová do náruče svého syna Juliana, se kterým se kvůli cestování po závodech dlouho neviděla.

„Tohle byla třešnička na dortu. Bylo pro mě těžké být tak dlouho bez něj, když jsem pořád někde jezdila. Je úžasné, že je teď se mnou tady,“ zářila Nizozemka, která vyhrála závod se skoro desetivteřinovým náskokem na Francouzku Cecile Cervellon Hernandez-Epovou. Paralympijský bronz si na krk pověsila Američanka Amy Purdyová.

Tereza Jelínková