Ruský biatlonista a běžec na lyžích Roman Peťuškov se na paralympiádě v Soči předvádí ve skvělé formě. Ve všech třech závodech, do nichž nastoupil, totiž vybojoval zlatou medaili, naposledy dnes v biatlonovém závodě sedících mužů na 12,5 kilometru. Rusové přitom v této kategorii kompletně opanovali stupně vítězů.

Šestatřicetiletý Peťuškov se rychle stal nejpopulárnějším domácím sportovcem Her. Na svém kontě měl před Soči osm titulů mistra světa, ale žádné paralympijské prvenství. To se v Soči změnilo hned v prvním závodě, nyní je Peťuškov už trojnásobným paralympijským šampionem. Stříbro z dnešního závodu má Alexej Byšenok, ruskou trojici na pódiu zkompletoval Gregorij Murygin.

„Dneska jsem s kluky před závodem mluvil a říkal jsem jim, že bychom se měli podělit o pódium. Byl to jen fórek… ale stal se skutečností,“ smál se Peťuškov.

Z prvního paralympijského zlata v kariéře se raduje dvaadvacetiletá Anja Wickerová z Německa, která vyhrála závod sedících žen na 10 kilometrů.

„Včera jsme si to párkrát rozdali pro zábavu v kulečníku, neměla jsem moc štěstí, ale jak je vidět, schovávala jsem si ho na dnešek…,“ usmívala se Wickerová.

„Potřebuju nějaký čas, aby mi došlo, co jsem dokázala. Pořád jsem se koukala na výsledkovou tabuli a nemohla uvěřit tomu, že moje jméno je nahoře na první pozici. Stále jsem si myslela, že tam prostě musí být někdo, kdo mě v cíli předstihne. Abych byla upřímná, nečekala jsem dneska vůbec žádnou medaili, tím míň zlatou,“ jásala německá biatlonistka.

Už tři medaile má po dnešním závodě Ruska Světlana Konovalovová, která skončila za Wickerovou na druhé pozici před Ukrajinkou Ljudmilou Pavlenkovou, která má bronz. Až čtvrté místo zbylo na favoritku závodu, ukrajinskou sedminásobnou biatlonovou mistryni světa Olenu Jurkovskou.

Druhý zlatý úspěch slaví po dnešku Ruska Alena Kaufmanová, vítězka kategorie stojících žen. Stříbro vybojovala Ukrajinka Oleksandra Kononová, tuto dvojici doplnila na stupních vítězů další ruská závodnice Natalia Braťjuková.

„Nemůžu věřit tomu, že jsem vyhrála už druhé zlato! Je to o to lepší, že je to na domácí půdě. Vždycky mám o sobě pochybnosti, ale všichni mi říkali, že to dokážu. Tak doufám, že na zlato dosáhnu i v dalším závodě,“ přála si Kaufmanová.

Překvapení se zrodilo v závodě stojících mužů na 12,5 kilometru, kde teprve osmnáctiletý Azat Karachurin vybojoval zlato pro hostitelskou zemi, když za sebou nechal trojnásobného mistra světa Nilse-Erika Ulseta z Norska i mistra světa z Kanady Marka Arendze.

Ruskou nadvládu v bílé stopě potvrdila také Michalina Lysovová se svým trasérem Alexejem Ivanovem, když získala zlatou medaili v desetikilometrovém závodě zrakově postižených žen. Druhá skončila další z ruských biatlonistek Julia Budalejevová, z první paralympijské medaile – bronzové – se za ní radovala Ukrajinka Oksana Šiškovová.

V závěrečném závodě dne, kdy se na trať 12,5 kilometrů vydali zrakově postižení muži, vyhrál Ukrajinec Vitalij Lukjaněnko vedený trasérem Borysem Babarem. Stříbro bral ruský závodník Nikolaj Poluchin, bronz potom Bělorus Vasilij Šapcjaboj.

Tereza Jelínková