Na Bučovice Blind Football Cup se od roku 2013 sjíždějí nejlepší týmy zrakově postižených sportovců z Evropy i ze zámoří. Letos o víkendu 25. až 27. září byl z důvodu stále se šířící nákazy virového onemocnění covid-19 počet zahraničních účastníků výrazně nižší než obvykle. Osmého ročníku turnaje BBFC se zúčastnili domácí celek Avoy MU Brno, tým Pirsos Thessaloniki z Řecka a reprezentační výběr Francie do 23 let.

Z celkového vítězství na bučovickém Blind Football Cupu, který museli organizátoři akce několikrát termínově přesouvat, se radovali hráči řeckého Pirosu. Druhé místo obsadil mladí Francouzi a na pořadatelský tým Avoy MU Brno zbyla bronzová pozice. Pro domácí fotbalisty šlo o završení bronzového hattricku, protože na stejné umístění dosáhli brněnští i v předchozích dvou ročnících BBFC.

Hráči na turnaji se mohli těšit nejen ze skvělé divácké atmosféry vytvořené místními fanoušky, ale také ze symbolické podpory globální fotbalové hvězdy Lionela Messiho. Hráč Avoy MU Brno Ondřej Gottlieb je totiž členem OrCam Dream Teamu, který argentinský útočník sestavil z inspirativních osobností se zrakovým postižením z celého světa v rámci kampaně společnosti OrCam Technologies.

Gottlieb proto obdržel unikátní pomůcku OrCam MyEye, která pomocí umělé inteligence předčítá tištěné texty, poznává barvy a bankovky, pamatuje si obličeje či na základě čárových kódů výrobky všeho druhu. S ohledem na pandemii ji sice nemohl převzít z rukou samotného Messiho, což však nijak nezkalilo radost jeho ani spoluhráčů z týmu Avoy MU Brno, který společnost OrCam Technologies také podporuje.

Zdroj: Helpnet.cz, Avoy MU Brno
Foto: Silvie Hrbáčková