Reprezentační výprava v paralympijském sportu boccia absolvovala prestižní mezinárodní turnaj World Intercontinental Challenger. V chorvatském Záhřebu se dařilo českým týmům, párům i jednotlivcům – naši sportovci vybojovali hned sedm cenných kovů! Šlo tak o historicky nejúspěšnější tým České republiky, který se kdy v rámci světových soutěží v boccie reprezentoval.

Na šampionát, který se ve dnech 4. až 10. dubna konal v Záhřebu, se vydala početný tým hájící české národní barvy. V Chorvatsku se postupně představili Simona Blažková (BC1) s Natalijí Blažkovou (spoluhráčka), Andrea Skopalová (BC1) s Andreou Skopalovou, Roman Sajdak (BC1) s Alenou Sajdakovou, Jiřina Kreibichová (BC2), Josef Žabka (BC2), Marcela Čermáková (BC3) se Zuzanou Čermákovou, Adam Peška (BC3) s Ivanou Peškovou, Radek Procházka (BC4) a Jiří Marsín (BC4).

Pět medailí v turnaji jednotlivců. Zlato pro Pešku a Sajdaka

V ženské části šampionátu se z českých hráček nejvíce dařilo Barboře Skopalové v kategorii BC1. Ta vybojovala stříbrnou příčku v pětičlenné skupině, ve které figurovala i další Češka Simona Blažková, která skončila čtvrtá. Z celkového vítězství se radovala domácí Dora Bašić.

V kategorii BC2 se představila Jiřina Kreibichová, ale po jedné skupinové výhře už do bojů o nejvyšší medailové příčky nezasáhla.

Skvělé výkony předváděla Marcela Čermáková v „trojkách“. Naše hráčka ovládla svoji základní skupinu a stopku ji vystavila až pozdější vítězka Sze Ning Toh ze Singapuru, která českou reprezentantku porazila v semifinále. Čermáková poté zvítězila v souboji o třetí místo a oslavila zisk bronzové medaile.

Mezi muži připsal zlatý úspěch Roman Sajdak. Ten v BC1 vyhrál tři zápasy ze čtyř a v konečném pořadí porazil o skóre Řeka Bouloukose.

Josef Žabka hrál v kategorii BC2 a podařilo se mu vyhrát svoji základní skupinu. Jeho cesta turnajovým pavoukem bohužel skončila v semifinále, ve kterém nestačil na pozdějšího šampiona Leeho z Malajsie. Žabka poté prohrál v souboji o bronz a celkově skončil čtvrtý.

Další český hráč – paralympijský vítěz z Tokia Adam Peška – bojoval v nejpočetnější kategorii celého šampionátu v BC3. Ze čtrnácti zúčastněných hráčů z celého světa získal první místo, když ve finále kategorie porazil Itala Garavaglia poměrem 4:3.

Medaili přidal také zkušený Radek Procházka (BC4). Tomu se podařilo vyhrát základní skupinu, ale ani on – stejně jako Žabka nebo Čermáková – nedokázal prolomit smůlu semifinálových duelů a zbyl na něj zápas „pouze“ o třetí místo. V něm už nezaváhal a získal pro Českou republiku další medaili za třetí místo.

Dva české týmy, dvakrát zlaté umístění

Pár v kategorii BC3 utvořili Adam PeškaMarcelou Čermákovou. Společnými silami nejprve ovládli základní skupinu, když za sebou nechali reprezentace Švédska, Itálie a domácího Chorvatska. Poté pokračovali ve skvělých výkonech a ve finále porazili v derby výběr Slovenska 5:2.

Druhé prvenství vybojovali Simona Blažková, Roman Sajdak a Josef Žabka v BC1/BC2. Čeští hráči v této kategorii čelili čtyřem týmovým protivníkům z Řecka, Chorvatska, Malajsie a Itálie a naši reprezentanti dokázali všechny zápasy vyhrát.

Výsledky ČR na World Boccia Intercontinental Challenger:

Jednotlivci:

Roman Sajdak BC1 – 1. místo

Barbora Skopalová BC1 – 2. místo

Adam Peška BC3 – 1. místo

Marcela Čermáková BC3 – 3. místo

Radek Procházka BC4 – 3. místo

Týmy a páry:

Pár BC3 – Adam Peška a Marcela Čermáková – 1. místo

Tým BC1, BC2 – Simona Blažková, Roman Sajdak a Josef Žabka – 1. místo

Text: Martin Steinbach
Foto: Česká federace bocii