Ironman Kalmar je ikonický závod ve Švédsku se skvělou atmosférou, a se zdánlivě ‚jednoduchou‘ tratí. Realita ale byla trochu jiná. „Nesedlo mi to a dost jsem se trápil. Celkový čas 10:38:35 hodiny je poměrně rychlý a umístění v celkovém pořadí na 367. pozici z 2100 startujících je skvělé. Ale holt to nechutnalo a něco zkrátka bylo špatně,“ hodnotí svůj výkon Jan Tománek, který celý závod absolvoval s poraněným kotníkem.

Když se řekne Švédsko, vyvolává to ve mně nostalgii a vzpomínky na mou účast na legendárním Vasaloppet 90 v roce 2017. Ironman Kalmar je pro švédské triatlonisty pravděpodobně tím, co je pro běžkaře právě Vasaloppet a atmosféra celé akce byla skutečně cítit na každém kroku,“ přibližuje Tománek.

Celkem 3,8 kilometrů dlouhý plavecký okruh byl poměrně členitý. Po startu v přístavu se plave směr otevřené moře a poté se točí k mostu spojujícímu pevninu a ostrov Öland. Každý kousek pevniny, který trať lemuje je obsypán stovkami přihlížející fanoušku. Teplota vody byla vysoká, 22 stupňů. „Navzdory všemu krásnému a jedinečnému, co v Kalmaru bylo, tak se mi neplavalo dobře, ale výsledný čas 1:13:22 hodiny beru a jsem s ním vlastně spokojený. Jen jsem cítil, že není něco v pořádku,“ hodnotí první část závodu Tománek.

Poté začalo nekonečných 180 kilometrů cyklistiky, během kterých jsem většinou zažíval nevolnost, vyčerpání a mnohdy i pocit zmaru. Ukousl jsem si velké sousto a do Kalmaru jel pro nový osobní rekord, chtěl jsem celkově zajet pod deset hodin a po plavání jsem cítil, že je to pořád ve hře.“

Trať byla opravdu jen mírně zvlněná, ale byla místa, která se tvářila jako rovina, ale v kombinaci s hrubým asfaltem nemohla být o rychlosti a setrvačnosti vůbec řeč. Z tváří ostatních Tománek viděl, že je to boj pro každého. První část závodu se odjela na ostrově Öland, ostrově větrných mlýnů. Byla relativně čitelná a orientačně nenáročná. Posledních 60 km bylo ve znamení již hodně technické trati, kde se sice moc nestoupalo, ale vůbec to nejelo.

Měl jsem jasno, chtěl jsem to mít již za sebou. Cyklistiku jsem dojel za 6:30:10 hodiny, což opravdu není to, pro co jsem si do Kalmaru přijel a pomýšlet na traťový rekord již bylo nemožné. Cítil jsem hořkost, ale přesto jsem měl chuť bojovat!

A nakonec maratón na 42,2 kilometrů se třemi okruhy a čtyřmi průjezdy historickým centrem. Úžasná atmosféra, ale z pohledu jízdy na běžecké formuli už trošku horší kombinace. Úzké průjezdy, velké množství zatáček, kostky, ale také mnoho závodníků na trati. Běh Tománek dokončil za 2:44:20 hodiny.

Ironman Kalmar jsem finišoval v celkovém čase 10:38:35 hodiny, což bylo navzdory mému rozčarování poměrně rychlé a umístění v celkovém pořadí na 367. pozici z 2100 startujících je skvělé. Ale holt to nechutnalo a něco zkrátka bylo špatně,“ přiblížil své pocity český triatlonista.

Rozklíčování problémů a nevolnosti přišlo záhy, když si Tománek sundal neoprenové boty a uviděl oteklý a promodralý hematom na kotníku a prstech. Krátce před závodem totiž nešikovně spadl z vozíku, poté to nevypadalo nikterak dramaticky, ale na výkonu v dlouhém závodu se to zákonitě podepsalo.

Zdroj a foto: Jan Tománek