V neděli 7. srpna čekal na českého triatlonistu náročný závod v polské Gdyni. Na kratší trati (1,9 km plavání – 90 km cyklistika – 21,1 km běh) se blýskl konečným časem lehce přes pět hodin na 238. místě ze všech 669 dokončivších triatletů. Šlo o poslední prověrku před blížícím se Ironman Kalmar ve Švédsku, kde bych chtěl Tománek za 14 dní vylepšit traťový i osobní rekord.

Když se naposledy ohlédnu za loňským rokem, tak Ironman Gdynia pro mě tehdy znamenal přípravný závod na mistrovství světa v ironmanu na Hawaii. Bohužel nedopadlo vše podle plánu, celá sezóna byla ovlivněna covidovými restrikcemi a do USA jsem nakonec nemohl odcestovat. Letošní ročník pro mě byl rovněž generálkou, a to před blížícím se Ironman Kalmar ve Švédsku, kde mám v plánu usilovat o nový traťový rekord a vylepšení osobního maxima,“ přibližuje Tománek svoji aktuální závodní situaci.

Příjezd a přípravy provázelo tropické slunečné počasí, ale na závod spolu se silným větrem přišlo ochlazení. Tománek jako jediný handicapovaný sportovec odstartoval pět minut před hlavním polem. Úvod plavání byl hodně klidný, ale na otevřeném moři to později začalo houpat a zejména nárazový vítr byl v průběhu celého dne nepříjemný. První disciplínu dokončil v solidním čase 37:29 minuty.

Ohledně cyklistické části jde o poměrně technickou a pomalou trať, kde v součtu závodníci absolvují okolo 800 metrů převýšení. „Na šedesátém kilometru čekalo na závodníky trošku prudší stoupání, na které jsem se těšil, protože jsem byl zvědavý, jak se projeví nové nastavení kola. Jelo se mi skvěle a oproti nehandicapovaným cyklistům jsem v podstatě nezaostával. V závěru stoupání mi z naprosto nepochopitelných důvodů došla baterka v řazení a musel jsem akumulátor vyměnit.“

Vždy vozím náhradní, protože technice nevěřím, a konečně se to vyplatilo! Bohužel s přivázanýma nohama k handbiku výměnu sám nezvládnu, ale po rychlé domluvě mi jeden závodník pomohl a celá akce nás zdržela sotva několik desítek vteřin. Co ode mě nebylo hezké, že jsem mu v klesání následně ujel, ale závod je závod. Pomoci si vážím a děkuji,“ dodává pokorně Tománek, který zvládl cyklistickou fázi závodu za 3:12:21 hodiny.

Běžecká trať byla rozdělená do tří okruhů, byla poměrně přehledná a navzdory téměř 150 metrům převýšení i celkem rychlá.

Do běhu jsem přesto vjel naplno, bez rezervy. Cítil jsem se skvěle, ruce mi jely jako písty lokomotivy, a dokonce i s přibývajícími kilometry jsem stále držel rozjeté tempo bez poklesu výkonu. Byl to rychlý běh, nejrychlejší letos, a dokonce jeden z nejrychlejších vůbec!

Časomíra Jana Tománka se zastavila na skvělém čase 1:04:35 hodiny. Cílovou rovinkou projel český reprezentant v čase 5:11:22 hodiny na 238.  místě z 669 závodníků, kteří trať dokončili. Letošní 70.3 Ironman Gdynia byl poslední prověrkou před blížícím se Ironman Kalmar ve Švédsku. Dopadlo to dobře!

Zdroj a foto: honzatomanek.com