Ukrutně těžký závod za silného větru, během kterého jsem se musel hodně kousnout, abych měl vůli nepolevit a po roce znovu uslyšet ‘You are an IRONMAN!‘“ přibližuje český paratriatlonista Jan Tománek po závodě v Německu. Cílovou pásku protrhl v čase 11:50:27 hodiny.    

Vždy říkám, že ambice jsou zabijákem radosti, a ve Frankfurtu jsem své myšlenky neuhlídal. Ambice a porovnávání se s loňským rokem jsem si moc pustil do hlavy! Dokončil jsem ve slušném času, ale svůj výkon dokážu docenit až s odstupem několika dní!

European ChampionshipIronman Frankfurt čítal 3,8 km plavání, 182 km cyklistiky a 42,2 km běhu. „Cítil jsme se skvěle, tréninky sedly a do Německa jsem odjížděl pln odhodlání a bohužel i očekávání. Lokalitu i závod jsem velmi dobře znal z předešlého roku, takže jsem dokázal opravdu efektivně dokončit přípravu bez zbytečného plýtvání sil.“ Předpověď počasí slibovala chladnější den s teplotou okolo 25 stupňů a proměnlivý vítr s nárazy 50 km za hodinu, což český závodník trochu vytěsnil z hlavy, a chybně si tak vizualizoval hladký průběh.

Plavání ve Waldsee jižně od Frankfurtu startoval Tománek jako jediný handicapovaný atlet, krátce po startu profesionálek. Samostatný start má své výhody zejména z pohledu bezpečnosti, ale na otevřené vodě ztěžuje orientaci, zvlášť při vycházejícím slunci, kdy není vidět na orientační bóje. V první smyčce Tománek lehce bloudil, což se naštěstí výrazně neprojevilo na celkovém čase. Včetně výlezu z vody, během kterého ztratil až dvě minuty, plaval Tománek za 1:18:04 hodiny. „To nebyl můj optimální plán, ale špatné to nebylo.“

Po přechodu na kolo a během úvodních kilometrů 182 km dlouhé cyklistiky (dva okruhy) Tománek zvládl překonat mírnou nevolnost po plavání a držel si plánovaný výkon lehce pod plánem. „S přibývajícími kilometry se cítím lépe a lépe a první výrazné stoupání z Frankfurtu, kdy závodníci vyjedou o zhruba 150 výškových metrů si užívám a cítím se silně.

Ale při posledních 25 km prvního okruhu vítr Tománka skutečně zaskočí. Tam kde se v minulém roce jelo třicítkou, jel nyní sotva dvacítkou a na lehkých kopečcích řadil nejlehčí převod až podezřele často. První okruh tak zajíždí ve stejném čase jako vloni, ale na podstatně vyšším výkonu, což samozřejmě reflektuje sílu větru.

Ve druhém okruhu se už necítím nejlépe, ale zbývá už jen 80 km. Ve stoupaní se cítím podstatně lépe než na otevřených pasážích, kterých je ale většina. Vítr sílí a zbývající kilometry snad ani neubývají. Posledních 25 km jsou stejně jako před několika hodinami čistě proti větru, ale nyní už na trati leží větve ve vesnicích padají popelnice!“ Cyklistiku dokončuje Tománek o celou půlhodinu pomaleji než v loňském roce za 7:31:01 hodiny, ale o tom že na trati nechal vše, jasně hovoří vyšší wattový výkon. Podmínky zkrátka nepřály…

Následoval běžecký maratón rozdělený do čtyř okruhů. „V cyklistice jsem měl pocit, že stojím a chtělo se mi brečet, opravdu! Na běhu mě to zase bavilo! Silný vítr byl cítit a nedostával jsem se do absolutního maxima, ale na přelidněné a místy hodně technické trati jsem jel dobře.

V druhé polovině Tománek zvolnil, energii nebylo už kde brát, a navíc několik těsně odvrácených střetů s fanoušky vstupujícími do tratě se projevili ve vůli riskovat a jet na hraně. Běh dokončil za 2:44:27 hodiny.

Cílová rovinka ve Frankfurtu se mi loni zdála úžasná, bouřlivá a elektrizující. A letos byla stejná, jakou jsem si ji pamatoval, stálo to za to! Když bych se oprostil od bolesti, kvůli které jsem již ani nemohl zhluboka dýchat, užil bych si to více, ale v cíli jsem skoro ani nedokázal zvednout ruku. European Championship Ironman Frankfurt jsem dokončil jsem za 11:50:27 hodiny, což je slušný čas v polovině startovního pole nehandicapovaných atletů, ale svůj výkon dokážu docenit až s odstupem několika dní!

Zdroj a foto: honzatomanek.cz