O víkendu od 9. do 11. května proběhlo v maďarském Szegedu mistrovství světa v parakanoistice. O kvalifikaci na paralympijské hry na něm usiloval náš reprezentant Miroslav Šperk.

Šest parakanoistických kvót pro paralympijské hry v Paříži bylo uděleno už na loňském mistrovství světa v Německu. Na letošním šampionátu, který se konal na začátku května v maďarském Szegedu, tak parakanoisté bojovali o zbývající čtyři kvalifikační místa na tuto vrcholnou akci.

Ve stejném termínu a na stejném místě se konal i závod světového poháru nehandicapovaných sportovců, čímž bylo opět naplněno motto Českého paralympijského výboru “Sport je jenom jeden.”

V kategorii VL2, na kanoi typu Va’a, se v závodě na 200 m představil český parakanoista Miroslav Šperk. Tomu v semifinálové jízdě těsně unikl postup do finále A, v němž se nakonec sešli převážně borci již kvalifikovaní do Paříže.

Díky tomu byla i ve finále B pro dva nejrychlejší závodníky ještě šance paralympijskou kvótu z kanálu v Szegedu vylovit. A Miroslav Šperk k tomu neměl daleko, nakonec ale doplatil na risk ve finiši.

 „Cíl dostat se na paralympiádu nevyšel. Na konci finálového závodu jsem šel trochu do rizika, chtěl jsem udělat dva rychlé záběry a nevešel jsem se do dráhy. Takže jsem byl diskvalifikován,” popsal Šperk rozhodující okamžik.

 „Výsledek pozitivně hodnotit nemůžu, ale celkově mistrovství světa byla skvělá zkušenost a děkuji všem fanouškům za podporu,” dodal jediný český reprezentant na MS.

Posílen o zkušenosti se Miroslav Šperk do Szegedu vrátí už v červnu, aby změřil síly s konkurenty na Mistrovství Evropy. Na něm si dává za jednoznačný cíl kvalifikovat se do finále A, v němž by mohl bojovat o medaile.

Text: Ota Černý
Foto: kanoe.cz, Anna Navrátilová