Hrají na stejném stole. Používají stejné míčky. Stejně tvrdě trénují. Jediný rozdíl je, že jeden z nich u stolního tenisu sedí. Ale jelikož sport je jenom jeden, sešli se paralympionik Jiří Suchánek a olympionička Hana Matelová v ostravské tělocvičně, aby při společném tréninku změřili síly…

Oba patří mezi domácí elitu, oba budou Česko reprezentovat v Paříži. Hanka už dnes zabojuje na své třetí olympiádě, Jirka za měsíc ke svým dvěma paralympijským bronzům bude chtít přidat další cenný kov. „Budeme si navzájem fandit,“ ujišťují se vzájemně. To už je ale čas na samotný trénink.

Nejdřív rozehřátí. Hanka hraje normálně ve stoje, ale to Jirku nemůže rozhodit. „Úplně běžně hraju s lidmi bez handicapu. To je na našem sportu skvělé, že můžu porazit choďáka,“ směje se.

Tady se ale body nepočítají, tady se ukazuje, že sport je jenom jeden. Hvězdy českého stolního tenisu se u toho dobře baví a ukazují, že i ve dvou a na vozíku se dá hrát obíhačka. Matelová sice okolo stolu musí létat jako Sputnik, ale Suchánek ji netrápí a dává vysoké obloučky. „Přece ji před Paříží neuženu,“ culí se.

To už je ale čas na vrchol tréninku, exhibiční mač na vozíku. Hanka dostává pár rad, rychlé školení stability a jde se na to. „Má to v ruce, jde ji to i bez nohou. Když dobří hráči sednou na vozík, mají slabší dva tři balonky, ale rychle zjistí, jak na to,“ chválí Suchánek parťačku.

Upřímně jsem to čekala těžší. Jirka na mě byl hodný, tak jsem si to mohla hezky osahat. Sžít se s vozíkem samozřejmě trvalo, ale ty údery jsou nakonec dost podobné,“ rychle zjišťuje Matelová.

Po půl hodině zápas končí, jde se na zasloužený oběd. „Přeju úspěšnou olympiádu,“ loučí se Jirka. „Přivezte co nejvíc medailí,“ kontruje Hanka. Jak se jim obě přání vyplní, se dozvíme už brzy…

Text: Tadeáš Mahel
Foto: Archiv ČPV