PAŘÍŽ – Den před startem paralympiády je zodpovězené jedno velké tajemství. Čest být vlajkonoši české výpravy připadla koulařům Anně Luxové a Aleši Kisému, bronzovým atletům z Tokia!

O dvojici vyvolených rozhodli v tajném hlasování sami sportovci z celé české výpravy. „Jsem obrovsky rád, je to pro mě pocta. Jsem na šesté paralympiádě a přiznám se, že jsem vždycky ve skrytu duše doufal, jestli bych mohl být tím, kdo vlajku ponese. Je to pro mě malý splněný sen,“ radoval se bronzový medailista z Tokia Kisý. „A taky je to čest pro celou atletiku. Myslím, že si to oba s Aničkou moc užijeme,“ doplnil.

Také Luxová má z Tokia bronz ve vrhu koulí a i ona po oznámení výsledků přímo uprostřed paralympijské vesnice na mostě nad Seinou neskrývala nadšení. „Je to pro mě čest a radost. Doufám, že to s Alešem při ceremoniálu hezky zvládneme,“ měla jasno. To, že se na ni bude v televizi dívat půlka světa, ji neděsí. „Nervózní nebudu. V Tokiu mně atmosféra hodně chyběla, o to víc si to teď chci užít,“ dodává.

Zahajovací ceremoniál se uskuteční na Champs-Elysées a Place de la Concorde. Na místě ho bude sledovat 50 tisíc fanoušků, v Česku ho od 20 hodin bude vysílat ČT sport. Program, který vytváří švédský režisér Alexander Ekman, bude do posledních chvil tajemstvím. „My o něm víme jen to, že na rozdíl od olympioniků nepojedeme na lodi,“ smějí se Kisý i Luxová. „Ale myslím, že si to oba s Aničkou moc užijeme,“ dodává přesvědčeně Kisý.

Text: Tadeáš Mahel
Foto: Jan Malý