Přesně měsíc po konci paralympiády vychází kniha zachycující nezapomenutelné momenty her v Paříži. Na slavnostním setkání v sídle Českého paralympijského výboru publikaci pokřtili plavec David Kratochvíl a předseda ČPV Zbyněk Sýkora.

Páteř odvážného díla tvoří fotografie Barbory Reichové a Jana Malého. Vše doplňují deníkové texty Tadeáše Mahela, které se vracejí po stopách emotivních příběhů českých reprezentantů v čele s trojnásobným medailistou Kratochvílem. „Je to super pocit mít fotku na obálce. Je jsem si ji politím hned zničil,“ smál se držitel zlata, stříbra i bronzu poté, co knihu pokřtil nealkoholickým Budvarem.

Zbyněk Sýkora si pochvaloval především rychlost, s jakou publikace spatřila světlo světa. „Mám z knihy velkou radost, chtěli jsme, aby čtenáři zprostředkovala emoce z Paříže, a to se povedlo. Nejvíc mě ale těší to, že jsme ji vydali tak krátce o paralympiádě,“ řekl předseda.

Křtu se vedle partnerů a médií zúčastnili také další medailisté: stolní tenista Jiří Suchánek, lukostřelec David Drahonínský a plavec Arnošt Petráček (lukostřelkyně Šárka Pultar Musilová a Tereza Brandtlová se ze zdravotních důvodů omluvily). Úspěšné sportovce na křtu čekalo příjemné překvapení v podobě finanční odměny pro medailisty od Nadace ČEZ.


Kniha z paralympijské Paříže je k dispozici za 499,- Kč.
Pokud o ni máte zájem, napište nám přímo na media@paralympic.cz


Text: Tadeáš Mahel
Foto: Jan Malý