Na paralympiádě v Paříži si sami reprezentanti zvolili nové členy Rady sportovců Českého paralympijského výboru. Nyní se šestičlenná skupina poprvé sešla, aby si v přátelské a konstruktivní atmosféře zvolila předsedu. Stal se jím stříbrný stolní tenista z her Jiří Suchánek. 

Schůzky v sídle ČPV se osobně zúčastnili tři čerstvě zvolení sportovci: vedle Suchánka také paracyklista Patrik Jahoda a střelec Jakub Kosek. Další tři stávající členové rady (parahokejisté Michal Vápanka s Pavlem Kubešem a lyžař Patrik Hetmer) se připojili online a na začátku setkání probírali funkci a význam rady.

Úkolem a smyslem rady by mělo být dostat důležitou diskuzi od sportovců přímo k výkonnému výboru a vedení ČPV a přispět tak k dobrému fungování parasportovního prostředí,“ shrnul to Jakub Kosek.

Poté se již přistoupilo k volbě předsedy, zájem vyjádřili Suchánek, Jahoda a Kosek. Kandidáti měli možnost předložit své vize a programy. Jakub Kosek se zaměřil na rovnost a přímý vztah mezi sportovci, výkonným výborem a ČPV, zatímco Patrik Jahoda vyjádřil přání aktivně se podílet na správné klasifikaci sportovců. Jiří Suchánek zmínil své předchozí funkcionářské a politické zkušenosti (jako jediný byl v radě už po hrách v Tokiu) i dobrou orientaci v parasportovním prostředí.

Pod dohledem generálního sekretáře ČPV Miroslava Šperka byl novým předsedou zvolený Suchánek, Jahodu ve volbě porazil o jeden hlas. „Znamená to zodpovědnost a nějakou práci. Podstatné není to, jaký mám ze zvolení pocit, ale to, co budeme dělat. Nastínili jsme si otázky, které chceme řešit, teď jsme na začátku,“ řekl po svém zvolení.

Text: Tadeáš Mahel
Foto: Martin Steinbach