Zimní paralympijské hry 2022, oficiálně XIII. zimní paralympijské hry, budou zahájeny 4. března na Pekingském národním stadionu. Na slavnostním ceremoniálu nebude chybět ani výprava Českého paralympijského týmu, jehož většinová část – kompletní družstvo para hokejistů a všichni lyžaři – dnes odletěla z pražského letiště Václava Havla. Na čtyři desítky sportovců a dalších členů výpravy čeká nejprve přestup v Amsterdamu a následně přímý let do dějiště konání Her.

O co nejlepší výkony a výsledky bude v Číně bojovat 17 para hokejistů a čtyři sjezdoví lyžaři. Pro některé reprezentanty nebude taková sportovní událost žádnou novinkou – například nevidomý lyžař Patrik Hetmer zažije už svoji třetí paralympiádu, někteří hokejisté pamatují velké zápasy už z paralympiády v Soči v roce 2014.

Já létání vůbec nemám rád a už se těším na přistání v Pekingu. Na cestu se ale těším, když vidím ostatní kluky, tak tu panuje super atmosféra. Nejsem nováček, tak vím, do čeho jdu. Mrzí mě však, že Hry budou svým způsobem dost omezeny. Vůbec třeba nevím, jestli se mi povede navštívit některý z hokejových zápasů našich kluků. Snad to půjde,“ přibližuje své pocity Patrik Hetmer.

Co se týče mých výkonů, tak se trochu obávám, že budou poznamenané mými dřívějšími zraněními a nekompletní přípravou. Budu ale makat, chci si paralympiádu užít a doufám, že se mi povede dosáhnout na nějaké to kvalitní umístění v nejlepší desítce,“ očekává zkušený zástupce Českého svazu zrakově postižených sportovců.

Výprava Českého paralympijského týmu však čítá úplné nováčky, a dokonce i několik vyloženě benjamínků. Své místo v nominaci mezi para hokejisty si vybojoval teprve šestnáctiletý Filip Veselý hájící klubové barvy Sharks Karlovy Vary nebo také Alex Ohar z pražské Sparty – ten nedávno oslavil osmnáctiny. Těmto „mladým puškám“ budou krýt záda zkušení reprezentanti jako Zdeněk Krupička, Michal Vápenka nebo Zdeněk Hábl. Kapitánem para hokejového týmu bude Pavel Kubeš.

Výprava, která dnes odlétá z Prahy, se sešla již o den dříve v letištním hotelu Holiday Inn. Všichni sportovci, členové doprovodu a další nominovaní prošli přísným systémem testování a dalšími nezbytnými byrokratickými náležitostmi potřebnými pro vstup do země konání paralympijských her. Zimní paralympiáda v Pekingu bude probíhat ve dnech od 4. března do 13. března.

Aktuální jmenná nominace sportovců pro ZPH Peking 2022:

Lední hokej:

Brankáři: Michal Vápenka, Martin Kudela

Obránci: Pavel Kubeš (kapitán týmu), Radek Zelinka, Pavel Doležal, Karel Wágner, Jiří Raul

Útočníci: Zdeněk Hábl, Michal Geier, David Palát, Zdeněk Krupička, Miroslav Novotný, Václav Hečko, Alex Ohar, Filip Veselý, Patrik Sedláček, Jan Frolík

Alpské lyžování – tělesně handicapovaní: Pavel Bambousek, Petr Drahoš, a Tomáš Vaverka

Alpské lyžování – zrakově handicapovaní: Patrik Hetmer s trasérem Miroslavem Máčalou

Text a foto: Martin Steinbach