Světoví a paralympijští šampioni potvrdili na Světovém poháru v klasickém lyžování ve finském Vuokatti vynikající formu před paralympiádou v Soči. Biatlonové závody ale ukázaly, že konkurence bude na Hrách hodně široká. Poslední dva závody v klasickém lyžování před startem zimní paralympiády se uskuteční v Oberstdorfu a Oberriedu.

Trojnásobná biatlonová světová šampionka Michalina Lysovová s trasérem Alexejem Ivanovem vyhráli závod na 10 kilometrů pro zrakově postižené, když předstihli aktuální světovou jedničku Julii Budalevovou s její trasérkou Taťánou Maltsevovou, které vedou celkové pořadí Světového poháru, o 40 bodů právě před Lysovovou s Ivanovem. Třetí skončily v tomto závodě Ukrajinka Oksana Šiškovová s Ladou Něstrenkovou.

Grigory Murygin, ruský mistr světa, zastřílel v závodě sedících mužů čistě a dojel si pro vítězství v závodě na 12,5 kilometru. Vedoucí muž celkového pořadí a Muryginův krajan Roman Peťuškov ve Vuokatti nestartoval. Stupně vítězů doplnili vedle Murygina Aljaksandr Davidovič a Japonec Kozo Kubo.

Závod stojících žen ovládlo ve velmi studeném, zamračeném dni plném hustého sněžení ukrajinské duo Oleksandra Kononovová a Julia Batěnkovová, celkové pořadí ale vede Alena Kaufmanová z Ruska, která ve Vuokatti obsadila třetí místo.

Rus Azat Karachurin navázal na své páteční vítězství v závodě na krátkou vzdálenost a vyhrál i klání stojících mužů a vede celkové pořadí, druhý skončil teprve devatenáctiletý mistr světa na střední vzdálenost Igor Repťjuk, který předstihl třetího Nilse-Erika Ulseta z Norska.

Pětinásobný ruský mistr světa a držitel dvou zlatých medailí z paralympiády Nikolaj Poluchin, který vede žebříček biatlonistů se zrakovým postižením, přidal v letošní sezoně další vítězství společně se svým vodičem Andrejem Tokarevem. Druhý skončil Anatolij Kovalevskij vedený Oleksandrem Mukšinem před týmovými ukrajinskými kolegy Vitalijem Lukjaněnkem a Borisem Babarem.

Světlana Konovalovová navýšila své vedení ve Světovém poháru v kategorii sedících žen vítězstvím v závodě na 10 kilometrů. Jen velmi těsně za ní protla cíl Marta Zajnullinová z Ruska, třetí skončila Andrea Eskauová, která předtím zářila ve Vuokatti v závodech v běhu na lyžích.

Průběžné pořadí Světového poháru v běhu na lyžích vedou hned tři Rusové – Irek Zaripov mezi sedícími, Rušan Minnegulov mezi stojícími a Stanislav Čochlajev mezi zrakově postiženými závodníky. Mezi sedícími ženami vede Norka Mariann Marthinsenová, Alena Kaufmanová z Ruska je první mezi sedícími a Jelena Remizovová vévodí pořadí zrakově postižených běžkyň na lyžích.

Poslední dva závody s klasickém lyžování před startem zimní paralympiády v Soči se uskuteční v Oberstdorfu (17. – 19. ledna) a v Oberriedu (23. – 26. ledna).

Tereza Jelínková