Rakušan Markus Salcher, Francouzka Marie Bochetová a Němka Anna Schaffelhuberová se při závodech Světového poháru v alpském lyžování na svazích kanadského střediska Panorama už podruhé během pár dní radovali. Všichni vyhráli superkombinaci. Ta se původně měla jet už v sobotu, vzhledem k hustému sněžení ale musela být odložena.

Nejdramatičtější podívanou nabídla superkombinace stojících mužů, kde se závodníci na prvních čtyřech místech vešli do rozmezí pouhé jedné vteřiny.

Bylo velmi překvapivé, že poté, co Markus Salcher vyhrál páteční sjezd, zajel nejrychleji i ten nedělní, který byl první složkou superkombinace, a přestože v následném slalomu byl až jedenáctý, připsal si v superkombinaci celkové vítězství. Druhý skončil Salcherův švýcarský rival Michael Brugger, stupně vítězů doplnil díky třetímu nejrychlejšímu času ve slalomu Matthias Lanzinger z Rakouska.

„Sjezd byl základem mého vítězství, protože slalom nepatří mezi moje silné disciplíny. Uvidíme, jak to půjde dál,“ usmíval se Salcher, který připustil, že se těší na sklenici piva, kterou oslaví vítězství.

 

Famózní Bochetová

Brzy dvacetiletá Francouzka Marie Bochetová ukázala v závodě stojících žen, proč je pětinásobnou mistryní světa za loňský rok. Slalom, druhou disciplínu superkombinace, projela téměř nadzvukovou rychlostí a zajistila si vítězný double. Druhá skončila Němka Andrea Rothfussová, pro třetí místo si dojela Anna Jochemsenová z Nizozemska.

„Slalom je moje silná disciplína, skvěle mi to sedlo. Trať byla skvělá, a to je to, co jsem po čtyřech dnech sjezdu potřebovala. Světový pohár v Austrálii jsem nejela, takže tohle je pro mě skvělý začátek sezony,“ pochvalovala si v cíli Bochetová.

Na středisko Panorama bude jen v dobrém vzpomínat také Anna Schaffelhuberová. Dvacetiletá Němka tam stejně jako Salcher a Bochetová zaznamenala vítězný double, když ovládla superkombinaci sedících žen poté, co porazila svou věčnou rivalku a mistryni světa Claudii Löschovou z Rakouska. Ta skončila druhá před Američankou Alanou Nicholsovou.

„Jsem se závodem velmi spokojená. Ve sjezdu to nebylo tak dobré jako v pátek, ale měla jsem dobrou startovní pozici. Slalom se mi hodně povedl. Opravdu jsem šťastná, je to výborná příprava na paralympiádu v Soči,“ radovala se Schaffelhuberová, která má v superkombinaci titul mistryně světa z roku 2011.

 

Překvapený Slovák Krako

Závod sedících mužů vyhrál Roman Rabl z Rakouska, který porazil Francouze Yohanna Taberleta a japonského mistra světa Taiki Moriiho. V klání zrakově postižených žen triumfovala Kelly Gallagherová z Velké Británie s vodičkou Charlotte Evansovou, mezi muži vyhrál Slovák Jakub Krako s trasérem Martinem Motykou před týmovými kolegy Miroslavem Harausem s Marošem Hudilem.

„Slalom byl velmi bláznivý, nahoře jsem udělal několik chyb, ale na konci jsem zajel svůj nejlepší výkon a jsem velmi šťastný. Za to, že jsem vyhrál, i že tu můžu být a závodit, ve sjezdu totiž nejsem moc dobrý, takže vítám každou příležitost, jak se zlepšit – a to se mi povedlo,“ jásal Krako.

 

Tereza Jelínková

Ilustrační foto.