Výkonné grémium Českého paralympijského výboru rozhodlo o obsazení posledního volného místa pro alpské lyžaře v nominaci na zimní paralympijské hry v Soči. Zaplní ho zrakově postižený Patrik Hetmer. Ten se přiřadil k dalším sjezdařům Oldřichu Jelínkovi se Stanislavem Loskou a ke snowboardistovi Tomáši Vaverkovi.

O poslední volné místo mezi lyžaři se bojovalo až do posledního možného okamžiku. Patriku Hetmerovi s trasérem Miroslavem Máčalou pomohl výsledek z posledních závodů IPCAS v RollRinnu. Výkonné grémium pěti hlasy z celkových šesti poslalo na paralympiádu Hetmera, kterému dalo přednost před Miroslavem Lidinským (tělesné postižení).

Hetmer s Máčalou v rakouském RollRinnu sice nezvládli první slalom, když ve druhém kole v závěru minuli branku ve vlásence, ve druhém slalomu se jim ale dařilo o poznání lépe a druhým místem si vyjeli slibný počet bodů. Dvojice tak navázala na prosincové závody v Pitztalu, kdy při slalomu dojela na třetím místě, což bylo vylepšením čtvrté pozice z obřího slalomu a prvním umístěním „na bedně“.

Hetmer s Máčalou v nominaci doplnili Oldřicha Jelínka a Stanislava Losku, kteří si nominaci zajistili již s předstihem. Do alpského lyžování spadá i snowboardcross, ve kterém bude Českou republiku reprezentovat Tomáš Vaverka.

 Foto: T. Lisý (Sportability)