Německá lyžařka Anna Schaffelhuberová potvrdila v kanadské Panoramě vynikající formu před zimní paralympiádou v Soči, když po sjezdu, superkombinaci a obřím slalomu ovládla v kategorii sedících žen také závěrečný závod tamního kola Světového poháru, super-G. Němka se tak zařadila mezi nejvážnější aspirantky na zlato.

Dvacetiletá Schaffelhuberová tak zanechala v Panoramě velmi silný dojem a naznačila, že její ambice pro paralympiádu v Soči jsou jen ty nejvyšší. Na pódiu ji po super-G doplnily Američanka Alana Nicholsová a Rakušanka Claudia Löschová.

„Byla jsem nervózní, má to rychlý průběh, trochu jako sjezd, ale jsem spokojená. Mám raději technické tratě, a to tahle – stejně jako při sjezdu – byla,“ pochvalovala si německá sjezdařka, která na Hrách ve Vancouveru vybojovala bronz, ze Soči chce ale zlato.

Závěrečný soutěžní den přinesl také třetí vítězství britské zrakově postižené lyžařky Kelly Gallagherové a Francouzky Marie Bochetové mezi stojícími ženami. Zdá se, že i Gallagherová bude mít v Soči nakročeno k famóznímu úspěchu, byť před SP v Panoramě měla s trasérkou Charlottou Evansovou na kontě jediné vítězství v seriálu. Do Copper Mountain, kde se koná další kolo Světového poháru, už ale pojede britské duo povzbuzeno o tři vítězství a jedno druhé místo z Panoramy.

„Nahoře jsme byly trochu nervózní, ale cesta dolů byla vlastně zábava. Jsme potěšeny, že jsme dokázaly tady v Panoramě třikrát vyhrát, to je úžasná série, snad na ni navážeme v Copper Mountain,“ těší se na příští závody Kelly Gallagherová, která s Evansovou v cíli super-G předčila Australanku Melissu Perrineovou s Andrewem Borem i ruskou dvojici Alexandra Frantsevová, Pavel Zabotin.

Bochetová znovu před Rotthfusovou

Po porážce v obřím slalomu se na vítěznou vlnu vrátila také Francouzka Marie Bochetová, která v super-G předčila Němku Andreu Rotthfusovou, vítězku pondělního obřího slalomu, i třetí Allison Jonesovou z USA.

„Byl to perfektní závod. V super-G musíte skvěle zajet hned napoprvé – protože druhé kolo není. Andrea a já jsme velmi blízko sebe, a to je pro mě dobře, protože mě to nutí věřit ve své lyžařské schopnosti,“ usmívala se Bochetová.

Spokojen se závody v Kanadě bude také japonský reprezentant Taiki Morii, který ovládl super-G mezi sedícími muži a Panoramu opouští se dvěma vítězstvími, druhým a třetím místem. Američan Mark Bathum s trasérem Cadem Yamamotem dosáhli v Kanadě na vítězství v super-G mezi zrakově postiženými muži, druhá skončila kanadská bratrská dvojice Mac a BJ Marcouxovi, která předstihla Slováky Miroslava Harause s Marošem Hudíkem.

Rakušan Matthias Lanzinger navázal na pondělní vítězství v obřím slalomu, když si v super-G znovu vybojoval nejvyšší stupínek mezi stojícími muži. V cíli byl o skoro dvě vteřiny rychlejší než druhý Novozélanďan Adam Hall a třetí Švýcar Michael Bruegger.

Světová špička alpských lyžařů teď opustí Kanadu a přesune se do USA, kde bude Světový pohár pokračovat v coloradském středisku Copper Mountain už tento pátek. Sportovci zde pojedou dvě disciplíny – slalom a obří slalom.

Foto: © • Marcus Hartmann Photography

Tereza Jelínková