Přes 125 sportovců z 19 zemí se sešlo v německém Oberstdorfu, kde dnes začala prověrka před startem paralympiády v Soči – Světový pohár v klasickém lyžování, který je poslední velkou mezinárodní akcí před startem Her. Na klání v Německu nechybí jména běžců na lyžích, kteří se aktuálně drží na prvních třech místech celkového pořadí Světového poháru. 

Nechybí ale ani další velká jména, která se spolu ode dneška do neděle utkají v závodě na dlouhou a střední vzdálenost a ve sprintu. Závody můžou fanoušci naživo sledovat na http://www.paralympic.org/live-sport.

Mezi těmi, kteří jsou v pořadí světového poháru na prvních třech místech, jsou jen dva neruští závodníci – norská jednička mezi sedícími ženami Marianna Marthinsenová a japonská stojící lyžařka Skoho Oto.

Marthinsenová, která posbírala na předchozích podnicích Světového poháru v kanadském Canmore a finském Vuokatti mnohá vítězství, vybojovala vloni stříbro v závodě na střední vzdálenost klasickou technikou na mistrovství světa ve švédském středisku Solleftea. Její nejbližší rivalkou je světová šampionka a bronzová medailistka z Vancouveru Andrea Eskauová, společně s Ruskami Martou Zajnullinovou a Světlanou Konovalevovou.

Američtí fanoušci budou zvědaví na účast šestinásobné světové a trojnásobné paralympijské šampionky Tatyany McFaddenové, která na konci roku 2013 zaznamenala obrovský úspěch v maratonu. McFaddenová přechází k zimním sportům ve snaze vybojovat si nominaci v americkém týmu, který zamíří do Soči.

Velmi vysoko v celkovém pořadí Světového poháru je mezi stojícími ženami je teprve šestnáctiletá Natalia Bratiuková, pro kterou bude Soči první paralympiádou v kariéře. Před ní je ve SP jen Alena Kaufmanová, která zažívá skvělou sezonu – v pěti případech ze šesti se dostala na stupně vítězů, z toho dvakrát na stupínek nejvyšší.

Mezi zrakově postiženými ženami se čeká bitva mezi Jelenou Remizovovou s trasérkou Natalií Jakimovovou, Julií Budalejevovou s Taťánou Maltsevovou a Michalinou Lysovovou vedenou Alexejem Ivanovem. Tyhle tři dvojice okupují první tři místa v celkovém pořadí SP.

Na tratích ve slavném zimním resortu v jihoněmecké oblasti Allgäu se představí i česká reprezentantka Miroslava Sedláčková s Matějem Novotným. Ti se pokusí zabojovat o účast na paralympiádě v Soči. Česká dvojice nastoupí jak k závodům volnou technikou na 5 a 15 kilometrů, tak i k sobotním sprintům.

Dominance Rusů mezi muži

Také mezi muži dominují ruští lyžaři – Stanislav Čochlajev (trasér Maksim Pirogov), Nikolaj Poluchin (trasér Andrej Tokarev) a Alexander Artěmov (trasér Ilja Čerepanov) si v průběhu celé sezony různě vyměňují místa v průběžném pořadí se sedminásobným paralympijským vítězem Brianem McKeeverem z Kanady.

Úřadující mistr světa na střední vzdálenosti mezi sedícími muži Roman Peťuškov bude v Oberstdorfu čelit stříbrnému medailistovi ze světového šampionátu v Solleftei a týmovému kolegovi Grigoriji Muryginovi a vedoucímu muži průběžného pořadí světového poháru Ireku Zaripovovi. Opomenout se samozřejmě nedá ani biatlonový specialista Japonec Kozo Kubo.

Závod stojících mužů uvidí mistra světa Vladislava Lekomceva, aktuálního druhého muže celkové pořadí SP, v souboji s vedoucím Rušanem Minnegulovem a bronzovým medailistou z loňského mistrovství světa Vladimirem Kononovem.

Tereza Jelínková