Celkem šest sportů a tři disciplíny žádají o zařazení do programu paralympijských her v Tokiu, které se uskuteční v roce 2020. Mezinárodní federace letních sportů měly na základě stanoviska Mezinárodního paralympijského výboru (IPC) čas podat žádost do poloviny ledna, takže už je na světě výsledek jejich aktivity.

Konkrétně chtějí být součástí programu v Tokiu para-badminton, para-taekwondo, fotbal pro vozíčkáře, basketbal 3×3 pro mentálně znevýhodněné sportovce, florbal na elektrickém vozíku, fotbal pro sportovce s amputací, plachtění pro jednotlivce, plachtění pro zrakově postižené a basketbal 3×3 pro vozíčkáře.

Správní rada IPC se na svém setkání v ruském Soči 5. března bude zabývat tím, které ze sportů a disciplín, jež vyjádřily zájem, splňují minimální kritéria pro zařazení na program paralympijských her. Ty potom následně postoupí do druhého kola schvalovacího procesu.

Na konci března (24. 3.) pak bude 22 do programu již zařazených sportů plus ty sporty a disciplíny, které schválí správní rada IPC, vyzváno k vyplnění obsáhlého dotazníku, a to do 25. června 2014. V říjnu nebo listopadu se pak správní rada sejde znovu, aby definitivně rozhodla, které sporty a disciplíny utvoří program Her v Tokiu 2020.

V současné chvíli je na programu letních Her 22 sportů: atletika, lukostřelba, boccia, kanoistika, cyklistika, jezdectví, pětičlenný fotbal, sedmičlenný fotbal, goalball, judo, trojboj, veslování, plachtění, střelba, volejbal pro sedící, plavání, stolní tenis, triatlon, basketbal pro vozíčkáře, šerm pro vozíčkáře, rugby pro vozíčkáře a tenis pro vozíčkáře. Nejnovějšími dvěma přírůstky, které budou mít debut na paralympiádě v Riu v roce 2016, jsou para-kanoistika a para-triatlon.

„Děkuji všem sportům a disciplínám, které projevily zájem být součástí programu Her v Tokiu, myslím, že vysoký počet žádostí ukazuje na růst paralympijského hnutí. Chceme pro rok 2020 utvořit ten nejlepší sportovní program, který by ukázal sílu atletů, paralympijské hodnoty, celosvětovou kvalitu, rovnováhu mezi pohlavími, a zároveň byl atraktivní pro diváky i média,“ říká generální ředitel IPC Xavier Gonzalez.

Historický nárůst popularity

Od prvních paralympijských her, které se uskutečnily v Římě v roce 1960, jejich popularita neustále roste. Prvních Her se účastnilo 400 sportovců z 23 zemí, kteří soutěžili v osmi sportech: lukostřelbě, atletice, šipkách, kulečníku, plavání, stolním tenisu, šermu pro vozíčkáře a basketbalu pro vozíčkáře.

Proti tomu se na zatím poslední paralympiádě v Londýně 2012 představilo neuvěřitelných 4237 atletů ze 164 zemí, k vidění bylo 503 medailových ceremoniálů napříč 20 sporty. Hry vidělo 3,8 miliardy diváků po celém světě, prodalo se 2 780 000 vstupenek, což z paralympiády v britské metropoli udělalo třetí největší sportovní událost na světě, hned po olympiádě a mistrovství světa ve fotbale.

Paralympijské hry v Tokiu se uskuteční v termínu 25. srpna – 6. září 2020 a mohly by se stát těmi nejlepšími v celé historii.

Tereza Jelínková