Německá lyžařka Andrea Rothfussová dosáhla v letošní sezoně světového poháru poprvé na vítězství ve sjezdu, když dokázala porazit svoji největší rivalku Marii Bochetovou, a to dokonce na její domácí půdě, v Tignes. Jejich vzájemný souboj byl skvělou pozvánkou na paralympiádu v Soči, dá se očekávat, že se tam utkají o zlato.

Bochetová, pětinásobná mistryně světa za loňský rok, dokázala v letošním SP v předchozích závodech Rothfussovou dvakrát porazit, naposledy toto úterý. Jenomže o pouhých 22 hodin později se v závodě stojících žen role obrátily a Rothfussová si připsala tolik potřebné vítězství nad francouzskou soupeřkou.

„Den před sjezdem jsme měli jak trénink, tak i jiný závod, takže jsem už měla se svahem nějaké zkušenosti. Snažila jsem se zajet lepší výkon, myslím, že to bylo dobré,“ pochvalovala si Rothfussová, kterou společně s Bochetovou doplnila na pódiu Ruska Inga Medveděvová.

Britka Jade Etheringtonová s trasérkou Caroline Powellovou navázaly na úterní první vítězství ve světovém poháru a v kategorii zrakově postižených žen se znovu dostaly na nejvyšší stupínek. Na druhé místo odsunuly kolegyně Kelly Gallagherovou s Charlotte Evansovou, třetí bylo americké manželské duo Danelle a Rob Umsteadovi.

„Velmi dobře jsme spolu dnes komunikovaly, cítila jsem se opravdu skvěle. Jsem šťastná, že jsem dokázala ve dvou dnech dvakrát vyhrát,“ zářila štěstím Etheringtonová.

Mistr světa ve sjezdu Rakušan Marcus Salcher dosáhl v kategorii stojících mužů na třetí vítězství v letošním světovém poháru. Druhý skončil Švýcar Michael Bruegger, francouzský dvojnásobný světový šampion Vincent Gauthier byl třetí.

V kategorii zrakově postižených mužů Ital Alessandro Daldoss s trasérem Lucou Negrinim znovu ukradli vítězství slovenské dvojici Miroslav Haraus, Maroš Hudík. I třetí místo obsadili Slováci, Jakub Krako s Martinem Motykou.

Švýcarský sjezdař Christoph Kunz potvrdil medailové ambice pro Soči, když ovládl kategorii sedících mužů. V cíli byl o necelou vteřinu rychleji než Nizozemec Kees-Jan van der Klooster, třetí Němec Thomas Nolte ztratil ještě o něco víc. Mezi ženami byla Anna Schaffelhuberová jediná, kdo dokončil obě kola, a připsala si dalších 100 bodů na čele celkového hodnocení světového poháru.

V obřím slalomu excelovali Slováci

Obří slalom, který se jel v Tignes ve čtvrtek, přinesl galapředstavení slovenských lyžařů v kategorii zrakově postižených sportovců. Mezi muži triumfoval Jakub Krako, na vítězství mezi ženami dosáhla Henrietta Farkašová.

Zejména Farkašová, kterou vede Natália Šubrtová, měla z výhry obrovskou radost – obří slalom v Tignes pro ni byl totiž prvním závodem v letošní sezoně poté, co se zotavila ze zranění, které si přivodila vloni na mistrovství světa, kde vyhrála titul ve sjezdu a slalomu. Druhá skončila v Tignes za Farkašovou Britka Kelly Gallagherová s trasérkou Charlotte Evansovou.

Jakub Krako s trasérem Martinem Motykou předvedli na svahu takový výkon, který jim zajistil na paralympiádě ve Vancouveru 2010 zlato, a předčili ruský pár Ivan Frantsev, German Agranovski i třetí Italy Alessandra Daldosse s Lucou Negrinim.

Mezi stojícími ženami se na vrchol vrátila Francouzka Marie Bochetová poté, co ji ve středečním sjezdu porazila Němka Rothfussová. Mnohonásobná světová šampionka lehce zajela nejrychleji obě kola a odsunula Andreu Rothfussovou na druhé místo. Třetí byla tentokrát Nizozemka Anna Jochemsenová.

Anna Schaffelhuberová přidala do své sbírky další vítězství v kategorii sedících žen, druhá za Němkou skončila Anna Turneyová z Velké Británie, třetí pak další německá závodnice Anna-Lena Forsterová.

Vítězný hattrick zkompletoval v Tignes Markus Salcher mezi stojícími muži, a potvrdil tak, že bude v Soči favoritem na zlato. Na stupních vítězů ho doplnili Švýcar Thomas Pfyl a Alexej Bugajev z Ruska.

Švýcar Christoph Kunz dokázal porazit aktuální světovou jedničku Tylera Walkera z USA, a posílil tak své šance usadit se na vrcholu celkového hodnocení SP. Náskok Walkera totiž stáhl už na pouhých 14 bodů. Třetí byl v obřím slalomu Rakušan Roman Rabl.

Tereza Jelínková

 Foto: IPC, Grégory Picout