Rus Alexej Bugajev a Ital Alessandro Daldoss ukázali na Světovém poháru v alpském lyžování, proč jsou ve svých zemích považováni za medailové naděje pro paralympiádu v Soči. Oba dva předvedli ve švýcarském St. Moritzi excelentní výkony v obřím slalomu, kterými na sebe znovu upoutali pozornost. Oldřich Jelínek skončil osmý.

Bugajev dosáhl na své první vítězství v letošní sezoně SP v obřím slalomu zejména díky vynikajícímu prvnímu kolu, které jej katapultovalo daleko před zbytek startovního pole. Ve druhém kole sice zajel až třetí čas, i tak ale dosáhl šestnáctiletý ruský talent na celkové prvenství před lídrem žebříčku SP Markusem Salcherem. Třetí byl Švýcar Thomas Pfyl.

Už podruhé se z vítězství v obřím slalomu v letošním SP radovala italská dvojice Alessandro Daldoss, Luca Negrini, kteří v kategorii zrakově postižených mužů nejlépe odolali nástrahám počasí, které přineslo vánici a teploty pod bodem mrazu. Italové ale vyhráli jen o 4 setiny vteřiny, tak málo na ně ztratili Slováci Miroslav Haraus s Marošem Hudíkem. Rus Valerij Redkozubov s trasérem Jevgenijem Gerojevem skončili třetí, když se jim vůbec nepodařilo druhé kolo.

Famózní výkon předvedl mezi sedícími muži Němec Georg Kreiter, který byl nejrychlejší v obou kolech a úplně zastínil Rakušana Romana Rabla, který skončil druhý. Stupně vítězů doplnil domácí lyžař Christoph Kunz. Oldřich Jelínek, jenž bude Česko reprezentovat v Soči, byl po prvním kole desátý a ve druhém se zlepšil na konečnou osmou příčku.

Farkašová po zranění ve skvělé formě!

V závodech žen navázaly Francouzka Marie Bochetová, Němka Anna Schaffelhuberová a Slovenka Henrieta Farkašová na předchozí vítězství z SP v Tignes. Bochetová už poněkolikáté v sezoně nedala šanci Andree Rothfussové z Německa a odsunula ji na druhé místo v kategorii stojících žen. Třetí byla Rumunka Laura Valeanuová, která dosáhla na první umístění na stupních vítězů v tomto ročníku SP.

Anna Schaffelhuberová potvrdila, že je největší favoritkou letošní sezony, když v kategorii sedících žen dosáhla už na dvanácté vítězství v letošním seriálu SP. Druhé místo vybojovala její krajanka Anna-Lena Forsterová, Australanka Victoria Pendergastová byla třetí.

Paralympijská šampionka Henrieta Farkašová vyhrála společně s trasérkou Natálií Šubrtovou třetí závod po sobě, a to přišla o většinu sezony vinou vleklého zranění. Na pódiu ji po závodě zrakově postižených žen doplňily Australanka Melissa Perrineová (trasér Andrew Bor) a ruská mistryně světa Aleksandra Francevová (trasér Pavel Zabotin).

Tereza Jelínková

Foto: IPC