Austrálie je sice známá jako země zaslíbená velmi teplému podnebí, surfování a klokanům, ale i tady se rodí sportovci, kteří se umí probojovat na zimní paralympiádu – a uspět na ní. Australská výprava čítá dokonce šest alpských lyžařů a tři snowboardisty, kteří budou v březnu v Soči poměřovat síly s konkurencí.

Veteránem australské výpravy je lyžař Cameron Rahles-Rahbula, který pojede na svou už čtvrtou paralympiádu. Třicetiletý sjezdař vybojoval na předchozích Hrách ve Vancouveru dvě bronzové medaile, ve slalomu a superkombinaci. V polovině minulého roku ohlásil ukončení kariéry, ale jen pár měsíců nato se k aktivnímu sportování vrátil, aby se pokusil dosáhnout v Soči na titul paralympijského šampiona.

V týmu ho doplňují další dvojnásobný paralympijský medailista Toby Kane a současný lídr světového žebříčku obřího slalomu v kategorii stojících mužů Mitchell Gourley.

Držitelka bronzové medaile z Vancouveru 2010 Jessica Gallagherová pojede do Soči s novým trasérem Christianem Geigerem, s nímž začala spolupracovat vloni v září. Gallagherová je velkou nadějí na medaili a zároveň je první Australankou, která se zúčastnila zimní i letní paralympiády (Londýn 2012).

Silnou konkurentku bude mít Gallagherová v Melisse Perrineové (trasér Andrew Bor). Oba páry si totiž v letošní sezoně světového poháru připsaly mnohá vítězství.

Skupinu alpských lyžařů uzavírá třiadvacetiletá Victoria Pendergastová. Také jí patří jedno prvenství – je první australskou lyžařkou v kategorii sedících žen, která se zúčastní paralympijských her.

Veterán spolu s benjamínkem

Na Hrách v Soči bude mít svou premiéru snowboardcross, Austrálie v něm bude mít hned tři zástupce, z toho dva pojedou na divokou kartu. Složení snowboardcrossové části australské výpravy vyvolává trochu úsměv na tváři – na jedné straně už jednačtyřicetiletý Trent Milton a na té druhé devatenáctiletá Joany Badenhorstová a teprve čtrnáctiletý Ben Tudhope.

„Gratuluju sportovcům k tomu, že byli vybráni, aby se účastnili zimní paralympiády. Ať už jsou to vaše první, druhé, třetí nebo čtvrté Hry, vždycky je obrovská čest moci reprezentovat svou zemi. Těším se, až uvidím vaše skvělé výkony, které s vámi bude v průběhu Her sdílet celá Austrálie,“ řekl prezident Australského paralympijského výboru (APC) Glenn Tasker.

„Máme velmi silnou, zkušenou skupinu alpských lyžařů. Co se týče snowboardistů, je moc brzy na to, abychom mluvili o možných medailích vzhledem k tomu, že tenhle sport je na paralympiádě poprvé. Ale žádný z té trojice určitě nebude na Hrách jen do počtu,“ ujistil vedoucí australské výpravy Chris Nunn.

Na předchozích paralympijských hrách ve Vancouveru 2010 vybojovali australští sportovci jednu stříbrnou a tři bronzové medaile, v celkovém hodnocení všech zemí skončila Austrálie na 16. místě. APC věří, že bilance z Her v Soči, které začínají 7. března, bude ještě lepší.

Tereza Jelínková

Foto: Marcus Hartmann, IPC