Hodně se nás ptáte, jak fungují nominace na paralympijské hry v Paříži. V poslední době hlavně v souvislosti s výpravou, kterou vysílají paraatleti. Hlavním principem je autonomie daných sportů a jejich organizací. Ty vybírají konkrétní parasportovce, kteří obsadí kvóty pro danou zemi.

Stručně řečeno: respektujeme odbornost lidí, kteří předkládají konečné nominace. Paraatletika a STVS (Sportovně technický výbor sportu) schválily seznam reprezentantů na základě detailních podkladů a analýz od své trenérské rady. Nominaci pak potvrzuje Výkonný výbor Českého paralympijského výboru. Hodnotí ale pouze formální správnost, ne sportovní předpoklady.

Všichni nominovaní paralympionici (mimochodem bude jich 31!), realizační týmy i štáb Českého paralympijského výboru mají naši plnou podporu. Máme skvělé sportovce a sportovkyně, jsme na ně hrdí a uděláme maximum pro jejich úspěch na paralympijských hrách!

Lidsky naprosto chápeme zklamání těch, kteří dlouhé roky tvrdě dřou a nakonec se na paralympijské hry nedostanou. Vážíme si jejich práce a vždy v nás najdou oporu. Zároveň ale ctíme rozhodnutí o nominacích a nezasahujeme do nich.

Držte nám v Paříži palce!