PRAHA – Šest týdnů před startem paralympijských her už čeští fanoušci vědí, kterým hvězdám budou moci v Paříži držet palce. Výkonný výbor Českého paralympijského výboru (ČPV) schválil jmennou nominaci, v níž je 32 českých reprezentantů. Soutěžit budou v 8 sportech.

Po 20 letech se podařilo zastavit propad ve velikosti výpravy, český tým se ale raduje i z dalších čísel. „Máme sedm nováčků, to je skoro čtvrtina výpravy! Těší nás i to, že se v Paříži představí sportovci se všemi druhy handicapu, tedy s tělesným, zrakovým a mentálním. I to jen naplňuje naše heslo, že sport je jenom jeden,“ říká předseda ČPV Zbyněk Sýkora.

Nejpočetnější zastoupení budou mít plavci a atleti, těch se v zemi galského kohouta ukáže hned sedm. Silnou výpravu vyšlou stolní tenisté, těch bude pět včetně 20leté debutantky Denisy Macurové. „Znamená to pro mě strašně moc, splnil se mi tím sen, na který jsem čtyři roky dřela. Když jsem se dozvěděla, že opravdu pojedu, měla jsem slzy v očích,“ říká dívka, která se velkých výzev nebojí. „Chtěla bych medaili. Ale je mi jasné, že se musím pořádně připravit, fyzicky i psychicky,“ dodává. Reprezentovat budou dále čtyři cyklisté, tři lukostřelci a po dvou zástupcích bude mít boccia, jezdectví a střelba.

Na minulých hrách v Tokiu brali Češi osm cenných kovů včetně dvou zlatých medailí. „Samozřejmě bychom si všichni přáli, abychom byli v Paříži minimálně stejně úspěšní,“ usmívá se Jana Kulířová, šéfka mise a sportovní manažerka ČPV. „Medailových nadějí máme v týmu určitě dost. Obrovskou šanci mají obhájci zlata z Japonska, boccista Adam Peška a lukostřelec David Drahonínský. Velké naděje vkládáme do plavce Davida Kratochvíla, věřím Arnoštu Petráčkovi, černým koněm je jejich kolegyně z bazénu Agáta Koupilová. Střelec Tomáš Pešek je pořád mistr světa, vsadila bych si na úspěch cyklisty Jindřicha Mašína, ale zazářit mohou i další,“ říká Kulířová.

Letní paralympijské hry se v Paříži uskuteční od 28. srpna do 8. září.

Česká výprava v Paříži 2024
atletika
Eva Berná, Michal Enge, Tereza Jakschová, Aleš Kisý, Anna Luxová, František Serbus, Petr Vrátil

boccia
Adam Peška, Marcela Čermáková

cyklistika
Kateřina Antošová, Patrik Jahoda, Jindřich Mašín, Pavlína Vejvodová

jezdectví
Anastasja Vištálová, Vladimír Votřel

lukostřelba
Tereza Brandtlová, David Drahonínský, Šárka Pultar Musilová

plavání
Alexandra Borská, Vendula Dušková, Jonáš Kešnar, Agáta Koupilová, David Kratochvíl, Arnošt Petráček, Tadeáš Strašík

stolní tenis
Denisa Macurová, Filip Nacházel, Jiří Suchánek, Petr Svatoš, Martin Zvolánek

střelba
Jakub Kosek, Tomáš Pešek