Českou reprezentaci v basketbalu na vozíku čeká nejdůležitější soutěž roku. Od 27. července do 4. srpna se v Sarajevu uskuteční mistrovství Evropy divize B, kam česká výprava odlétá s cílem ukotvení své pozice a snem o postupu do elitní divize A. Pro českou jedničku Rostislava Pohlmanna bude tento šampionát rozlučkovým.

Složení reprezentace je finální  

Týden před odletem zveřejnila Česká asociace basketbalu na vozíku soupisku týmu. Reprezentační trenér Ondřej Pliska nominoval na letošní ME následující hráče: Tomáš Jelínek, Martin Zemánek, Pavel Grmela, Rostislav Pohlmann, Michal Poláček, Martin Žák (C), Ivan Nestával, Jiří Cibelius, Jan Herman a Adam Šimonek. Realizační tým pak doplní Martin Jansa, Monika Kopecká, Magdalena Čalounová, Milan Man a Vojtěch Kocůrek. 

Poslední Evropa Rostislava Pohlmanna 

Spolu s národním týmem odlétá do Sarajeva také jeden z historicky nejlepších tuzemských hráčů –Rostislav Pohlmann, pro kterého bude letošní ME ukončením bohaté a dlouholeté reprezentační kariéry. Pohlmann má za sebou angažmá v zahraničních klubech v Rakousku, Itálii včetně devatenácti let v německém týmu BSC Rollers Zwickau. V roce 2023 převzal cenu předsedy ČBF za dlouhodobý přínos. Svou poslední účast komentuje slovy: „Chci si naposledy užít atmosféru národního týmu a rozloučit se s letitými soupeři i spoluhráči, ideálně pak udržením týmu v divizi a celé to přežít,“ dodává s úsměvem.

Velká výzva, která prověří 

Mistrovství Evropy divize B bude pro naše borce těžkou prověrkou. V základní skupině prověří zdatnost českého výběru soupeři z Řecka, Lotyšska a Litvy. To komentuje reprezentační trenér: „Los k nám byl přívětivý. Příprava probíhá stále stejným způsobem. Fyzická příprava s individuálním zaměřením na každého hráče, taktická příprava včetně video rozboru,“ uvádí Ondřej Pliska a dodává: „I přes absenci tří hráčů (Nevěčný, Šperk a Pospíšil) je náš cíl pořád stejný. Udržet se v divizi B. Myslím si, že na to máme a ukážou se i kluci, kteří v týmu budou pokračovat i v následujících letech.“ 

Sledujte cestu českých lvů na vozíku

Připojte se k basketbalové komunitě a sledujte napínavé momenty českého týmu na sociálních sítích, kde budeme pravidelně přinášet novinky a zákulisní pohledy z dějiště ME i mimo něj.  Živé vysílání bude probíhat po celý šampionát, odkazy na všechny zápasy přineseme skrze naše sociální sítě a webové stránky. 

Instagram: @wbasket.cz
Facebook @czechwb 

Kontaktní osoba:
Adam Šimonek, předseda asociace
Tel: 602 425 998
Email: simonek@wbasket.cz 

Zdroj a foto: wbasket.cz