Dlouhé čekání je téměř u konce. Velkolepým slavnostním ceremoniálem začnou ve středu 28. srpna večer XVII. paralympijské hry. V Paříži u toho bude také početná česká výprava, ta medailové ambice netají. Pojďte si spolu s námi zkrátit čekání pomocí několika zajímavých čísel.

1 PREZIDENT

Čestným hostem paralympiády bude prezident České republiky Petr Pavel. Fandit přímo z hlediště bude lukostřelcům a stolním tenistům, se sportovci pak poobědvá v paralympijské vesnici

1+1 VLAJKONOŠŮ

O čest nést českou vlajku při zahajovacím ceremoniálu se už tradičně podělí dva sportovci, muž a žena. Hlasovat mohlo všech 32 českých reprezentantů, odhalení obou jmen proběhne v úterý 27. srpna v 15 hodin.

2 KONĚ

Do Paříže po zemi putují i dva koně, jmenují se First Love a Ruby Beatle neboli „Brouk“. Při parazdrezuře se v jejich sedle představí Anastasja Vištálová a Vladimír Votřel.

6 CENNÝCH KOVŮ

Tolik medailí má na kontě nejúspěšnější současný český paralympionik, lukostřelec David Drahonínský.  4 medaile pak má atletka Eva Berná, 3 lukostřelkyně Šárka Pultar Musilová, 2 plavec Arnošt Petráček a stolní tenista Jiří Suchánek.

8 MEDAILÍ

2 zlata, 3 stříbra a 3 bronzy získali Češi na minulých hrách v Tokiu. Všichni medailisté se představí také v Paříži.

8 SPORTŮ

Češi budou ve Francii závodit v atletice, boccie, cyklistice, jezdectví, lukostřelbě, plavání, stolním tenisu a střelbě.

32 ČESKÝCH SPORTOVCŮ

Česká výprava měla původně dokonce 33 jmen, stolní tenista Martin Zvolánek ale bohužel kvůli zdravotním komplikacím do Paříže neodcestoval. I tak se ale poprvé od Atén 2004 povedl zvrátit klesající počet českých parasportovců, oproti minulým hrám v Tokiu jich je o 4 více.

82 ČLENŮ ČESKÉ VÝPRAVY

Tak velký je český tým v paralympijské vesnici. Mezi nimi jsou například i 1 lékař, 1 veterinář, 2 spoluhráči boccie, 2 psychologové, 3 fyzioterapeuti, 2 ošetřovatelé koní, 8 týmových lídrů nebo 12 osobních asistentů.

549 SAD MEDAILÍ

Paralympionici o ně budou soutěžit během 11 dní v celkem 22 sportech, ty se budou odehrávat celkem na 20 stadionech.

4400 PARAATLETŮ Z CELÉHO SVĚTA

Velkolepost sportovního svátku nejlépe dokládá počet kvalifikovaných účastníků.

50 TISÍC DIVÁKŮ

Minimálně tolik lidí bude na zahajovacím ceremoniálu, který se uskuteční na Champs-Elysées a Place de la Concorde. Program, který vytváří švédský režisér Alexander Ekman, bude do posledních chvil tajemstvím.

2 MILIONY PRODANÝCH LÍSTKŮ

Týden před zahájením paralympiády pořadatelé prodali skoro 2 miliony vstupenek, lístky si zajistili fanoušci ze 144 zemí.

Text: Tadeáš Mahel