Je nezastavitelný! Šestnáctiletý plavec David Kratochvíl vládne bazénu v aréně La Défense, tentokrát si vyplaval paralympijský bronz v polohovém závodu na 200 metrů kategorie SM11. Zázračný mladík tak v Paříži po zlatu ze 400 metrů volným způsobem a stříbru na 100 metrů znak zkompletoval svou sbírku cenných kovů.!

Disciplínu, ve které se střídají všechny čtyři plavecké způsoby, zvládnul Kratochvíl v čase 2:24,60 minuty a na vítězného Nizozemce Dorsmana ztratil 6,24 sekund. „Vůbec nevím, jak to dělám, ale je to boží, hrozně si to užívám. V neděli jsem si po stovce dělal srandu, že bych mohl mít ještě bronz, aby to po zlatu a stříbře bylo úplné, a teď se to fakt povedlo. Kompletní sadičku medailí nebude mít moc lidí,“ dobře ví Kratochvíl.

Tachovský plavec se na polohovku nespecializuje, o to víc si úspěchu cení. „Je to moje vedlejší disciplína, druhý nejlepší čas v životě a bronz na paralympiádě, takže strašná spokojenost,“ řekl novinářům. Motýlek i znak české hvězdě sedl, menší zádrhel ale nastal na obrátce v polovině závodu, ta se nepovedla dle představ. „Ale to nevadí, pořadí by to nezměnilo. Pak byla prsa, ty nesnáším, ale musí se odplavat. No a kraul už je takový sprint,“ popsal svůj závod.

Ze čtyř startů na své první paralympiádě Kratochvíl jen jednou neskončil na stupních vítězů, na 50 metrů volným způsobem byl pátý. V Paříži ho čekají ještě dva starty na vedlejších tratích: 100 metrů prsa (čtvrtek) a 100 metrů motýlek (pátek). „Na motýlka se moc těším, ten mám rád. Myslím, že jsme ho s trenérem Petrem Thielem zase vypilovali,“ věří.

Sil má po náročném programu ještě dost. „Samozřejmě už mě pár svalů bolí, ale je to paralympiáda, to k tomu patří,“ má jasno. A odměna za bronz? Ta přijde v jídelně v paralympijské vesnici. „Těším se, že si místo rýže a těstovin dám konečně brambory. A hlavně tam mají super zákusek, čokoládový se šlehačkou. Tak ty si dám hned dva,“ plánoval.

Český tým má nyní na nyní na kontě už 7 medailí, Kratochvílův hattrick doplňují dvě stříbra a bronz lukostřelců a už jistý minimálně bronz, který si dnes zajistil stolní tenista Jiří Suchánek.