Česká reprezentantka Pavlína Vejvodová vybojovala na mistrovství světa v silniční cyklistice v Curychu stříbrnou medaili! V závodě kategorie T1 nestačila naše tricyklistka pouze na van Soestovou z Nizozemska, za kterou na trati dlouhé 11,3 km zaostala o 51 vteřin. Získala tak pro českou reprezentaci první cenný kov.

Je to krásné zakončení sezony a jsem ráda moc ráda za medaili. Časovka byla rovinatá, nikde se nedalo odpočinout, pořád jsem musela jet naplno. Ale dalo to na stříbro, tak jsem spokojena,“ řekla loňská dvojnásobná mistryně světa, kterou ještě čeká ve Švýcarsku silniční závod. „Letošní sezona je opravdu hodně dlouhá a jsem ráda, že už jsem skoro v cíli,“ dodala čtvrtá žena z časovky na paralympiádě v Paříži.

Mašín a Jahoda pátí

Další účastníci paralympiády v Paříži Jindřich Mašín (T2) a Patrik Jahoda (H1) obsadili ve svých kategoriích shodně pátá místa. „Dal jsem do toho úplně všechno. Jsem spokojený, fyzicky jsem na tom byl dobře. Mohla to být placka, moc k ní nechybělo. Musím se o to pokusit v silničním závodě,“ prohlásil Mašín.

Handbiker Jahoda příliš spokojen nebyl. Ne snad se svým výkonem, ale se zařazováním závodníků s odlišným handicapem do stejné kategorie. „Bohužel, jeden z nových podvodníků skončil rovnou druhý a pak si člověk říká, jestli to má vůbec smysl dělat dál. No a zlato a bronz berou staré známe firmy,“ nechápal Jahoda.

Na prvním mezičase byl čtvrtý, ale následně ztratil čas kvůli spadlému řetězu. „Ale s výkonem jsem spokojený. Jel jsem to, co jsem si před závodem nastavil v hlavě. Dost foukalo, ale bylo to po rovině, tak jsem jel na riziko. Těším se na silniční závod, znovu do toho dám všechno,“ slíbil český reprezentant.

Moštěk při premiéře na MS desátý

V časovce kategorie C1 skončil Jan Moštěk při debutu na mistrovství světa desátý. „Top 10 při první účasti na tak velkém závodě je dobrý výsledek. Líp to asi nešlo, nechal jsem na trati všechno. Celý závod byla krásná atmosféra, jak na mě křičely děti podél trati, to bylo nádherné,“ líčil Moštěk.

Koblasu zbrzdil pád

Ivo Koblasa bral v kategorii C2 nakonec 13. místo, když ho o lepší výsledek připravil pád na obrátce. „Neuhlídal jsem jedno kluzké místo a spadl jsem. Kdyby se to nestalo, mohl jsem být někde kolem pátého až šestého místa. Ale i když vás to rozhodí, nic jsem nevzdal a bojoval jsem až do cíle. Mrzí mě to, jinak se mi jelo výborně,“ uvedl český reprezentant po časovce.

Výsledky časovek:

Muži, T2 (11,3 km): 1. Barrow (Brit.) 16:28, 2. Celen (Belg.) +34, 3. Connors (USA) +35, … 5. Mašín (ČR) +56.

Muži H1 (18,8 km): Cornegliani (It.) 35:59, 2. Ferreira (Braz.) +2:35, 3. Hordies (Belg.) +2:45, … 5. Jahoda (ČR) +4:19.

Muži C3 (18,8 km): Bouziani (Fr.) 23:30, 2. Graham (Brit.) +2, 3. Hayward (Kan.) +4, … 10. Moštěk (ČR) +3:56.

Muži C2 (18,8 km): 1. Vromant (Belg.) 23:13, 2. Leaute (Fr.) +20, 3. Robertson (Brit.) +1:04, … 13. Koblasa (ČR) +4:57.

Ženy, T1 (11,3 km): 1. van Soestová (Niz.) 20:51, 2. Vejvodová (ČR) +51, 3. Malzbenderová (N. Zél.) +3:17.

Autor článku: Jan Krůta, Český svaz cyklistiky
Foto: Filip Bezděk a Vojtěch Pavlík